Следвайте ни

Започва се! Багери влизат в "Библиотеката", която Людмила Живкова обеща на Пазарджик

viber icon

До десет дни недостроената библиотека в центъра на Пазарджик ще бъде изравнена със земята. Тя е един от последните символи на зрелия социализъм в града, които така и не бяха довършени по време на прехода. Малко преди да си отиде от този свят лично Людмила Живкова одобрява искането на тогавашната партийна и градска управа на това място да бъде изградена колосална библиотека за нуждите на областния център. 

Днес 40-тонни булдозери започват събарянето на бетонната постройка, която е с 10 000 кв.м. разгърната застроена площ(РЗП). От фирмата изпълнител имат амбициозната цел да издадат обекта до кота нула в края на следващия месец. 

След като така наречения "крокодил" се разправи с тежките бетонни плочи и колони ще започне обработка на руините. Процедурата ще бъде финализирана с извозване на строителните отпадъци, които се очаква да бъдат около 1000 камиона. 

Плановете на новия собственик на имота са на мястото на недостроената библиотека да бъде вдигната многофамилна жилищна града от най-модерен тип с благоустрояване на съседните площи. 

Тази сграда има точно 40 годишна история. В далечната вече 1980-та година Общинския народен съвет започва отчуждаване на площите, където в момента стърчи този "паметник на културата". Къща с двор от 1 декар е бил оценяван на 21 000 лв. тогавашни пари. За съпоставка - 11 000 лв. е струвал двустаен апартамент в този район, коментираха пред "Марица" пазарджиклии, които са получили обезщетението. 

В края на 1981-ва година започва грандиозния за времето си строеж. Бетон и арматура не са жалени. Така за няколко години обектът е завършен, но само в груб вид. С идването на 10-ти ноември плановете за изграждане на библиотека отиват в коша за боклук. Обектът обаче дори не е консервиран и постепенно се превръща в дом за клошари и сборище на наркомани. Всичко това продължава до 2005-та година, когато бизнесменът Христо Ковачки купува сградата от Община Пазарджик с намерение да вдига МОЛ. Не след дълго сградата е "обзаведена" с дограма, но идва кризата от 2008-2009 г,. и Ковачки също на свой ред замразява плановете си. 

Следва нов епизод на разруха, а междувременно ръка върху сградата слага банка, която преди това е финансирала предприемаческото намерение на Христо Ковачки. В крайна сметка с имота се разпорежда ЧСИ, който го продава на сегашния инвеститор - чуждестранен бизнесмен, развиващ вече над 20 години бизнес в Пазарджик.            

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?