Следвайте ни

Започва рекултивацията на депото за смет в Брацигово

viber icon

Стартира изпълнението на проект за рекултивация на депото за битови отпадъци на община Брацигово, съобщиха от местната администрация. Дейностите са по договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020".

Началото на този важен и значим екологичен проект за община Брацигово ще бъде дадено на  19.01.2021 г. чрез официална церемония „Първа копка".

Основната цел на проекта е да подпомагне изпълнението на задълженията на Република България относно депонирането на отпадъци и по-точно осъществяване на контрол и управление на депата по такъв начин, че да се предотвратят или намалят потенциалните неблагоприятни въздействия върху околната среда и рисковете за здравето на човека.

Специфична цел е извършване на техническа рекултивация на общинското депо за неопасни отпадъци, разположено на територията на град Брацигово.

Ще бъде извършена техническа и биологична рекултивация на терена на Депото за неопасни отпадъци на площ от 14,945 дка в местността Клисурата, включващи следните дейности: подготовка на площадката, преместване на съществуващите отпадъци и оформяне на отпадъчното тяло, оформяне на окончателния контур на отпадъците, изкопаване и полагане на газовите ребра към двата кладенеца, изкопаване и полагане на газовите кладенци, полагане на покривните слоеве, изпълнение на биологичната рекултивация, изпълнение на отводнителните канавки и италиански улей, изпълнение на предписаните мониторингови съоръжения за извършване на постоянно наблюдение и контрол.

Чрез рекултивацията на депото за неопасни отпадъци ще бъдат постигнати важни за община Брацигово цели - опазване на околната среда, подпочвените води и здравето на гражданите на общината.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?