Следвайте ни

Започна строителството на сепарираща и компостираща инсталации

Това е първа крачка към кръгова икономика – превръщането на боклук в суровини, каза министърът на околната среда

viber icon

Започва строителството на компостираща инсталация и такава за предварително третиране на битови отпадъци край Пазарджик. Церемонията по по стартиране на дейностите на обекта бе направена днес. Кметът на община Пазарджик Тодор Попов и министърът на околната среда Нено Димов разбиха по бутилка шампанско в кофата на багер, който след това направи символичната първа копка.

„Днес е поредният от многото хубави дни за Пазарджик, каза в обръщението си Тодор Попов. Защото правим още една крачка към това да покажем, че сме отговорни хора и опазването на околната среда е един от приоритетите на нашата местна общност, а и на целия регион. След завършването на всички обекти в тази област качеството на живот ще бъде на това ниво, което всички ние заслужаваме. С много усилия успяхме да направим Регионалното депо за отпадъци, сега правим втората крачка. След края на лятото започваме рекултивация на старото сметище, защото това също е важно. В късна есен ще сме готови и с последния етап – азотно-фосфорното пречистване на нашите отпадни води – това ще гарантира, че течността, която ще се влива в Тополница, ще е напълно чиста. Всичко това ще елиминира всички дългогодишни язвени замърсители. Един от тях беше тази гола поляна с боклуци, която пушеше и ни тровеше“.

Кметът изрази благодарност към Министерството на околната среда и водите, предприятието ПУДООС и всички партньори. Не пропусна да каже добра дума и за екипа си за старанието, като подчерта, че тези проекти са най-трудоемките и най-сложните и най-сетивните за обществото, защото проблемът с боклука е важен за хората и това налага по-високи очаквания.

„Когато говорим за компостираща и сепарираща инсталации, както и за бъдещата пречиствателна станция, местната общност е тази, която първата, която ще има полза, отбеляза министър Нено Димов. Едва след това – и държавата. Направи ми впечатление колко пъти кметът каза израза „местна общност“. Радва ме, че все повече кметове и все повече местни общности осъзнават силата, която имат и имат желанието да вземат решенията в собствените си ръце.

Конкретно за този проект – той наистина ще увеличи живота на регионалното депо, но по-значимото е, че ще допринесе за нещо за така наречената кръгова икономика  - ще превръща отпадъци в ресурси. И това е нещо сравнимо с откриването на колелото – съвсем нова икономика, не само у нас, но и по света. Представете си всеки отпадък да може да се превръща в суровина. Това, което сега ще поеме пари, за да не създава екологични проблеми, представете си, че може да влезе в ново производство и да се превръща в продукт, който всички ние може да ползваме. Това е една малка стъпка, но многото малки стъпки са тези, които ще ни отведат далеч“.

Проектът е на стойност 19 693 675 лева, от които 11 839 808 са от Европейския фонд за регионално развитие, 2 089 377 – от националния бюджет, а остатъка и ДДС ще поеме общината. Предвидено е в средата на януари идната година инсталацията за предварително третиране и компостиране да е готова.

Тя ще обслужва общините Пазарджик, Батак, Белово, Брацигово, Лесичово, Пещера, Пазарджик и Септември.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?