Следвайте ни

Започна рекултивацията на депото за смет край Велинград

viber icon

Церемония "Първа копка” за закриване и рекултивация на общинското депо за битови отпадъци в местността Реповица направиха вчера във Велинград. Добрата новина идва на фона на дългогодишния проблем с незаконните сметища и дава надежда, че е първа крачка към подобряване на ситуацията с боклука.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 -2020 год.“, финансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е 3 846 137.88 лв., от които 3 269 217.20 лв. са Европейско съфинансиране от Европейски фонд за регионално развитие и 576 920.68 лв. Национално съфинансиране от Бюджета на Република България. Периодът на изпълнение на проекта е 18 месеца с крайна дата 23.12.2021 г.

С реализацията на проекта община Велинград решава един от основните си екологични проблеми, свързани с рекултивацията на сметището, което не се използва от декември 2017 г.. Чрез намаляване на свързаните вредни емисии в околната среда, резултат от депонираните отпадъци, ще се подобри качеството на живот за жителите на община Велинград.

Двата проекта на обща стойност над 13, 5 млн. лева - за рекултивацията на общинското депо за битови отпадъци по съвременни европейски изисквания и за изграждането на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци и за компостиране на зелени биоразрадими отпадъци, са основен приоритет на ръководството на община Велинград.

Церемонията започна с водосвет, отслужен от отец Антон в местността Реповица, а след това - и със символичната първа копка.

Официални лица на събитието бяха и областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, зам.-кметовете Атанас Палигоров и Исмаил Моллов, председателят на ОбС- Велинград Пламен Хаджиев, кметове на кметства и представители на фирмите, участващи в реализирането на проекта.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай