Следвайте ни

Започна рекултивацията на депото за смет край Брацигово

viber icon

Стартира изпълнението на проекта за рекултивация на депото за битови отпадъци на община Брацигово, съобщиха от кметството в родопския град.

Предвидени са дейности по закриване и рекултивация на общинското сметище, което е разположено на площ от около 15 дка, като действителната площ заета с отпадъци възлиза на малко над 18 дка. Разположено е в местност Клисурата, в землището на град Брацигово.

Депото е изградено през 1973 г. Експлоатацията му е преустановена през 2017 г., с мотиви, че същото не отговаря на нормативните изисквания за такъв вид обекти.

В рамките на проекта ще се закрие депото за битови отпадъци, като се извърши техническа рекултивация на замърсените терени. След приключване на техническата рекултивация ще се извърши и биологичната рекултивация със средства на общината.

В проекта са планирани подготовка на площадката, преместване на съществуващите отпадъци и оформяне на отпадъчното тяло, оформяне на окончателния контур на отпадъците, изкопаване и полагане на газовите кладенци, изкопаване и полагане на газовите ребра към двата кладенеца, полагане на покривните слоеве, изпълнение на биологичната рекултивация, изпълнение на отводнителните канавки и италиански улей, изпълнение на предписаните мониторингови съоръжения за извършване на постоянно наблюдение и контрол.

Основната цел на проектното предложение е подпомагане изпълнението на задълженията на България по отноение депонирането на отпадъци и по-точно осъществяване на контрол и управление на депата по такъв начин, че да се предотвратят или намалят потенциалните неблагоприятни въздействия върху околната среда и рисковете за здравето на човека.

На полагането на първата копка присъства и областния управител на област Пазарджик г-н Стефан Мирев, както и управителя на фирмата изпълнител.

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай