Следвайте ни

Започна процесът срещу екскмета на Септември и трима общинари в Спецсъда

viber icon

Първото разпоредително заседание срещу отстранения кмет на община Септември Марин Рачев и трима от подчинените му се провежда днес в Специализирания наказателен съд. Това съобщиха от опозиционния Инициативен комитет "Да спасим община Септември", като уточниха, че техни представители ще участват в процеса.

Обвиняеми са Марин Рачев, бившият му заместник Явор Митев, специалистът в „Инвеститорски контрол” към отдел „Строителство” при дирекция „Архитектура и териториално устройство” Станой Милов и директорът на Дирекция “Транспорт и околна среда“ Ангел Бончев.

Делото е образувано през октомври 2019 година по обвинителен акт на Специализираната прокуратура. Рачев е обвинен за безстопанственост по отношение на строителни дейности, извършени от фирми на близки на семейството му, с което са нанесени щети на общината за над 250 хиляди лева. 

От май 2017 г. до август 2018 г. като длъжностно лице Рачев не е упражнил контрол върху Милов и Бончев, на които е възложено отчитането на обществено имущество – те подписали приемо-предавателни протоколи за строително-монтажни работи, без да са реално изпълнени. Рачев не положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на повереното му имущество - допуснал да бъдат заплатени недължими суми с платежни нареждания по фактури, дейности и услуги на завишени цени, по договор за обществена поръчка за ремонт на пътна и улична мрежа, сключен между Общината като възложител и избрания изпълнител „Консорциум ремонти и възстановяване - Септември“ ДЗЗД, се казва в обвинителния акт.

Митев е подведен под отговорност за това, че десетина дни след арестуването на Рачев като кмет, на 01 февруари 2018 г., е подписал анекс към договор за строителство за 1 милион лева, отново с дружество, близко до роднини на Рачев, без провеждане на обществена поръчка. Милов и Бончев също са с обвинения за документни престъпления.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?