Започна дългочаканият ремонт на читалището в Мененкьово

След повече от година чакане,  започна ремонтът на изгорялото читалище "Св. св. Кирил и Методий" в Мененкьово. Средствата за възстановяването му вече са получени. Междуведомствената по бедствията и авариите отпусна на община Белово  641 хиляди лева за  изпепеленото читалище. От няколко седмици ремонтните дейности текат с пълна сила, съобщи кметът на беловско село  Иван Адов. 
В момента строителната бригада работи по покрива,тъй като времето се влошава и сградата трябва да бъде покрита. Ще бъде сменена и дограмата и чак след това ще се боядисват стените и ще се обзавежда сградата.
По думите на кмета  Иван Адон отпуснатите средства ще стигнат за цялостното възстановяване на изпепеленото културно средище.  Библиотечният фонд вече е набавен със дарения на хора от цяла България. Книгите се съхраняват  в стая в кметството на Мененкьово, която е точно срещу училището и е на удобно за децата място. Книгите виче чакат сградата да бъде възстановена, за да заемат мястото си по рафтовете  на библиотеката.
Кметът изрази надеждите си ремонтните дейности да приключат до 150 дни или до края на февруари. Поне така е упоменато в сключения договор с фирмата изпълнител договор.
Както " Пазарджишка Марица" писа на 22 юни пожар изпепели читалището. Огнената стихия унищожи сграда и целия книжен фонд. От културното ведомство веднага започнаха кампания по набиране на книги. Хора от цяла България се отзоваха на призива да се окаже помощ за възстановяване на изгорялото до основи читалище в Мененкьово. Акцията събра достатъчно томове книги, за да може да функционира библиотеката.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?