32

Запазете спокойствие: Утре по обяд тестват BG-ALERT в Пазарджик

Тест на системата за ранно известяване за бедствия и аварии BG-ALERT предстои утре, 23 ноември, в Пазарджик, Пловдив, Хасково и Смолян.

Съобщението, което ще получат абонатите и на трите мобилни оператора, е с определен надпис в зависимост от версията на операционната система на устройството, а звукът - специфичен, по стандарт, така че да привлече вниманието предвид важността на тези съобщения. В реална ситуация текстовете на съобщенията ще показват нивото на опасност, в какво се изразява тя, ще съдържат също и линк за достъп до страницата www.bg-alert.bg, така че гражданите да получат допълнителна информация.

В часовия диапазон от 12:00 до 12:30 ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език, и ще бъде разпространявано чрез мрежите на мобилните оператори до устройства, поддържащи технологията Cell Broadcast. Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

На 29.11.2023 г. предстои национален тест.

BG-ALERT е нова система, допълваща възможностите на съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване, която ще позволи на компетентните държавни органи да разпространяват предупредителни съобщения до населението, в случай че разполагат с достоверни данни и информация за предстоящи или случващи се бедствия или извънредни ситуации на определена територия.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов представи в началото на ноември основните елементи, свързани с възможностите на BG-ALERT - проект, по който се работи през последните няколко години.

Идеята зад въвеждането на системата е да се повиши процента на оповестяване, тъй като към момента не съществува технологично решение, което да оповести 100 % от населението. Смисълът е да може хора, които се намират в опасна зона или има потенциална опасност за тях, да бъдат уведомени, защото това може да спаси техния живот.

Очакванията са системата, с която към момента разполагат 17 държави в Европа, да бъде въведена в експлоатация у нас в началото на 2024 г., разработва се и наредбата, която да регламентира съответните правила и процедури, по които тя да се използва.

Предупреждението, което се явява последна стъпка, не става напълно автоматизирано - решението дали да се осъществи или не, се взима на база на всички данни, които постъпват. Редът за ранно предупреждение на населението в страната ни е регламентиран със Закона за защита при бедствия - правомощията да задействат Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (сиренната система) и да използват BG-ALERT имат министрите, областните управители, кметовете на общини, кметовете на населени места и кметските наместници.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?