Следвайте ни

Замърсена вода в 5 населени места в региона откри РЗИ

viber icon

Замърсяване на питейната вода са установили лабораторни изследвания на РЗИ в пет населени места в Пазарджишко. Пробите са взети при рутинния контрол, който ведомството осъществява, за времето от 1 до 16 юни.

Констатирано е, че в Ракитово и Дорково водата не отговаря на стандартите по микробиологични показатели, а в Дорково са забелязани цвят и мътност. Причината е в откритото речно водоснабдяване и продължилите валежи. В панагюрските села Бъта и Оборище също са засечени отклонения по микробиологични показатели, а в стрелчанското село Смилец – високо съдържание на нитрати, почти два пъти над нормата.

Издадени са предписания на водоснабдителните дружества за предприемане на мерки за почистване и дезинфекция на водоснабдителните съоръжения и вътрешната водоснабдителна мрежа на населените места.

Резултатите от анализите на контролните проби вода от посочените по-горе населени места показват, че предприетите мерки от страна на водoснабдителните дружества в Ракитово и Панагюрище са ефективни и водата, съответства на нормативните изисквания. Пробата вода от централното водоснабдяване на град Стрелча, съответства на изискванията по микробиологични показатели, но водоснабдяването е открито речно и поради валежите цветът и мътността на водата са завишени.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?