32

Зам-областният управител и кметът зарязаха лозя в Огняново

На Трифон Зарезан зам.-областният управител Стефан Димитров участва в ритуала по зарязване на лозята в лозовия масив на винарска изба "Беса Валей" край пазарджишкото село Огняново.

„Енира“ и „Беса Валей“ продължава да слави българските вина по целия свят. Има износ в държави като Япония Китай, Хон Конг и дори Франция, където е меката на винопроизводството, каза изпълнителният директор Ивайло Антонов. Той благодари на всички приятели, партньори, институции за подкрепата и съвеместната работа.

Гости на празника бяха кметът на Пазарджик Петър Кулински, ръководители и представители на институции, партньори на дружеството-домакин.

Водосвет за здраве и плодородие отслужи отец Борис. Традицията на празничното подрязване на лозите датира от векове и отбелязва древния култ към бог Дионисий – патрон на виното, веселието и лозите.

„Беса Валей“ е класическа изба от типа френско шато, където самата винарна е разположена в сърцето на лозовия масив. Лозето се намира в изключителната Долина на бесите (тракийско племе, населявало тези земи преди хилядолетия), близо до с. Огняново, Пазарджишко и се е разпростряло върху 250 хектара.

Оцени новината

Оцени новината
4.7/5 от 3 оценки
4.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?