32

Заличиха адресна регистрация на 7 бежанци в Пещера

Дерегистрацията е станала след проверка от Общината. Чужденците сами се отказали от правото да живеят на въпросния адрес

Седем души с хуманитарен статут са били регистрирани на един и същи адрес в Пещера, а после - заличени след поредица от проверки, извършени от служители на местната община. Вероятно става дума за бежанци, които са се записали по настоящ адрес в жилище, намиращо се на една от големите улици в града - "Михаил Такев". За проверките е сформирана комисия със заповед на кмета Йордан Младенов, която на 20 януари дерегистрира чужденците.

Случаят донякъде е сходен с друга такава ситуация, предизвикала известно напрежение в съседната община Брацигово. Там през есента на миналата година на един адрес бе направен опит да бъдат регистрирани 10 сирийски мигранти, а присъствието им в града вся смут и предизвика кметицата Надежда Казакова да обясни на гражданите, че администрацията по закон не може да откаже това, след като собственичката на имота е заявила желание чужденците да се запишат на адреса й и сама е подала изискваните документи.

Различното в Пещера е, че не е имало напрежение, а дерегистрацията е по желание на самите бежанци. Имената им са арабски, но от Общината не съобщават от коя държава са. Служители, с които разговаряхме, признават, че дори не знаят дали те са бежанци, но от Държавната агенция по бежанците за тях е подадена информацията, че желаят да се регистрират на адреса в Пещера. Така през 2020 г. те са вписани, а преди дни - отписани, след като са подали заявления за това.

След случая в Брацигово се появиха съмнения, че регистрацията е нужна формално - за придобиване право на свободно пребиваване в страната. И в двата случая обаче явно намеренията на пришълците не са били да се установят за постоянно в двете родопски градчета, както и че за собствениците на жилища това е начин да припечелят пари. Не е ясно как чужденците се свързват с местните хора.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

27.01.2022 | 09:45

ПОДПИСАЛИ СА БЕЗ ДА ЗНАЯТ КАКВО Е САДЪРЖАНИЕТО НА ТЕКСТА--ГАНЙО ОБЩИНСКИ ГИ Е ИЗЛЪГАЛ

Отговори
2 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?