Следвайте ни

Загиналият с „Чесна“ Георги Бошнаков е от Белово

Хората в града са потресени – помнят цялата му семейство като изключително топли и земни хора

Загиналият при самолетната катастрофа от 2 април бизнесмен Георги Бошнаков е родом от Белово. В родното си място и той, и съпругата му Калина и двете им дъщери Гергана и Биляна ще бъдат запомнени като изключително топли, земни, весели и гостоприемни хора. Къщата на Бошнаков на ул. „Христо Ботев“ неведнъж е събирала приятели и съседи на раздумка под двата сенчести прекрасни навеса на двора. Участници в тези типично нашенски събирания дори с тъга споменават „Шенгенския коридор“, както шеговито Георги наричал пътя през комшулуците (малки врати в оградите) между близките къщи, по който за по-пряко влизали в дома му гостите.

Човекът ще бъде запомнен и като невероятно скромен - никога не се хвалел нито с успехите си, нито с богатството си. Говори се, че притежавал още един частен самолет освен този, с който се случи трагичният инцидент. За това, че се е замогнал и преуспява, беловци научавали от странични източници. Самият той обаче не говорел по темата, но за сметка на това умеел да общува прекрасно с всякакви хора като с равни. Такива били и съпругата, и дъщерите му.

В неделя бил в имота си. Окосил тревата на двора и споменал, че трябва да бърза, защото искал да заведе жена си и децата си на разходка. Вероятно е ставало дума за фаталната самолетна визита в Македония, завършила със смъртта на четиричленното семейство.

49-годишният Георги Бошнаков е единствен син на покойния вече инж. Ангел Бошнаков и педиатърката д-р Вера Бошнакова. Родът им е голям и много от хората в него са успели и уважавани. Майка му е възрастна и доста болна, а близките им се чудят как ще понесе мисълта, че е изгубила наведнъж и сина си, и снаха си, и двете си внучки.

Бошнаков също е инженер, завършил образованието си в България и Германия. Крупен предприемач с няколко успешни бизнеса, включително такива с екологична насоченост - производства на плоскости и пелети от отпадъци. Съпругата му Калина Корнажева (47 г.) е известна столична адвокатка. Тя също е от уважаван род - племенница на някогашния правосъден министър Петър Корнажев.

Припомняме, че те загинаха на 2 април следобед при опит да се върнат със самолета от Охрид в София. Машината попада в силна турбуленция и се разбива до връх Солунска глава близо до границата с България. Смята се, че Бошнаков е пилотирал. Последните му думи били „Силна турбуленция! Силна турбуленция!“, а след това сигналът със самолета прекъснал.

Летателната машина е била с германска регистрация. Останките на самолета са намерени в района на планина Якубица.

Солунска глава е най-високият връх на планината Якубица в централната част на Македония. Сред планинарите е известен с името Пъпа на Македония. Разположен е в централните части на планината, където се събират основните и дялове - Якубица, Караджица, Даутица и Салакова планина, и е важен орографски възел. Висок е 2540 метра.

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?