Заем за половин милион предизвика напрежение в Стрелча

Граждани имат съмнения в опит за източване на Общината, от местната власт съзират политически амбиции

Нова вълна от напрежение предизвика намерението на Община Стрелча да вземе заем от 520 000 лева за ремонта на детската градина. Темата бе единствената точка в дневния ред на проведеното снощи извънредно заседание, преди което съветниците бяха посрещнати от граждански протест. Недоволните не крият съмненията си, че дългът ще остане за местната хазна, а парите ще бъдат източени. 

 

Предложението за кредита е подготвено от временната кметица Неделка Фингарова и бе докладвано от доскорошния кмет, а сега неин заместник - Стойно Чачов. То предвижда поемане на краткосрочен дълг към Фонд ФЛАГ за ремонт, оборудване и обзавеждане на детската градина. Същевременно проектът за това е още от 2017 година, припомня един от недоволните - Васил Кацаров.

Три години по-късно строителството още не е започнало, а сградата е разкъртена и неизползваема

"Няма как да подкрепим такава престъпна схема, в която залог са родителите и децата - заяви Кацаров. - Против сме да се поема дълг от над половин милион за реализацията на спечелен проект с безвъзмездно финансиране от Фонд "Земеделие". Опасяваме се, че тези пари няма да отидат за ремонт, а ще се гласува с тях да се разпорежда зам.-кметът - така е написано и в предложението."

Дали е отпуснато финансиране по проекта, Кацаров признава, че не знае. Причината - от общинското ръководство не са оповестили нищо по темата.

Зам.-кметът Стойно Чачов, по време на чийто мандат бе подготвен и подаден проектът, не пропусна да посочи, че

инициаторите на подобни протести в последните години са едни и същи хора.

"Държавен фонд "Земеделие" не е превел нито един лев по договора за проекта - нито за строителство, нито за оборудване и обзавеждане, обясни Чачов. И причината е, че има някакви сигнали. Какви - никой не може да каже, докато тече разследване по тях. Фирмата изпълнител започна ремонта със собствени средства, като целта бе до 15 септември дейностите да са приключени. Но неполученото финансиране възпрепятства работата. Тези спекулации целят да ме дискредитират преди предстоящите наесен частични избори, а мотивът са политически амбиции" - убеден е Чачов. 

Той не приема и обвиненията в непрозрачно управление. Казва, че на проведената наскоро среща с родители и граждани са представени всички обстоятелства около проекта, както и възможните алтернативи. Една от тях е за част от децата обучението да се организира в помещения в училищата в града. Изчаква се становище от РЗИ кои от свободнит помещения са подходящи за целта.

 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?