Следвайте ни

Забравени от десетилетия Карнавали показват в Радилово

viber icon

Читалището в село Радилово възстановява забравена традиция. Тя носи името Карнавали и е характерна за празника Сирни заговезни, който тази година ще се отбележи на 18 февруари.

През 2018-а за пръв път от много години насам се връща този обичай в пещерското село, каза секретарят на местното читалище Марена Вачкова. Радиловските карнавали се подготвят в момента, подготвяме и задължителните персонажи в тях. Вачкова пояснява, че те са подобни на кукери, но не са точно такива. Всички персонажи ще имат характерно облекло, но за района на Радилово това обличане не е кукерски игри, а Карнавали, разказва още секретарят на читалището.

В културната институция разбрали за този забравен в селото обичай съвсем случайно миналата година.  Това станало, след започването на дигитализацията на музеите и вкарването на стари данни в Регионалния исторически музей в Пазарджик. От музея се обадили в Радилово, за да кажат, че  има нещо интересно, което се е случвало в селото. В читалището нямали информация за това, но благодарение на Регионалния музей достига до тях.

Цяла година работихме и събирахме най-различни информации и сега решихме, че вече можем да възстановим обичая Карнавали. Не се знае кога точно е правен последно в Радилово, но 80-годишните жители, които имат слаби спомени за това, казват, че са били деца, допълни Марена Вачкова.

Колкото до участниците, възрастово ограничение няма.  Когато преди десетилетия са се правели Карнавалите, участниците в тях са били само мъже и то предимно младежи. От читалището сега ще вкарат в обичая и момичета. Как ще изглеждат персонажите и какво точно представлява забравения празник ще видим на 18 февруари./Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?