32

Забраниха влизането по чехли и потник в Съдебната палата

По силата на актуализирана заповед връщат хора в неприемливо облекло, но кое е приемливо, не се казва в документа

В Съдебната палата вече не може да се влиза с неприличен външен вид. Това гласи актуализирана заповед, която се прилага от няколко дни, научи "Марица".

Изискването за приемливо облекло не само в съдилищата, но и във всички институции, не е ново, но напоследък не се спазваше и беше позабравено. Затова и в петък пред Съдебната палата имаше изненадани. Не липсваше и престараване. Жена беше върната, защото е обута в сабо - не можело да се влиза с чехли. Нищо, че предната част на сабото покрива стъпалото, а крачолите на панталоните - петата. Чехли са. Чехли от джинсов плат попречиха и на друга дама да влезе.

Стигна се и до комична ситуация. За да си свърши работа, втората посетителка помоли непозната отвън да ѝ услужи със сандалите си. С тях, тъй като бяха няколко номера по-големи от стъпалата ѝ, изглеждаше като хлапе, нахлузило обувките на майка си. Но видът ѝ вече бе преценен като приемлив и бе допусната в сградата. Първата жена пък тръгна да си купува сандали от някой близък магазин. И двете бяха дошли от други населени места, а не им се искаше при сегашната скъпотия още веднъж да харчат гориво.

Иначе охраната вежливо обясняваше какво е забранено - минижупи, къси панталони (без да е ясно колко къси), чехли, джапанки, потници. Интересното е обаче, че туника без ръкав и с деколте около шията също бе възприета като потник. Трябвало да има и ръкав.

От пресцентъра на съда припомниха, че изискването за приличен вид не е ново и е проява на уважение към институцията. Факт е, че допреди години във ведомствата не се допускаха и хора в дънки - тогава те също се смятаха за неприемливо облекло. Редно би било обаче при връщането на тези правила след толкова години това да се знае от хората, за да няма неприятни изненади. Въпреки твърденията, че заповедта е поставена на информационното табло в Съдебната палата, там не я намерихме. А и да я има, след като човек може само там да я види, е много вероятно да му се наложи да се върне, за да си смени сабото с нещо по-приемливо. Документ с такова съдържание няма нито на сайта на Окръжния съд, нито на този на Висшия съдебен съвет. С много усилия успяхме до го открием на сайта на Главна дирекция "Охрана", и то след търсене на изходящ номер - ЛС-04-495/20.10.2020г.  По ключови думи браузърите не откриват нищо, защото заповедта е качена във формат PDF. 

По-интересното е обаче, че в текста никъде не се конкретизира кое облекло е неприемливо. Така че в летните горещини блузките без ръкав или коженото сабо без каишка зад петата не е изкючено да се окажат пречка и за следващи посетители.

Любопитно е още, че темата неведнъж е повдигана от магистрати по време на заседания на Висшия съдебен съвет, но винаги е влизала в дневния ред като непланирана и в извънредни точки. Така при представянето на съдия Камен Гатев като кандидат за административен ръководител на Районния съд в Пещера през декември 2014 година неговата колежка Галя Георгиева му задава въпрос: "Понеже съм ходила няколко пъти в Пещерския районен съд и имам представа от това къде се намира - ако Ви гласуваме доверие ще предприемете ли някакви мерки този плаж или там увеселително заведение до входа на съда да намери другаде място, постъпки пред общината да направите, защото прави лошо впечатление на гражданите, които на 10 метра от плажа посещават съда и въобще малко несъответствие има в ситуирането на обществените сгради и места за увеселение". На което съдия Гатев отговаря: "Аз не съм се замислял да го поставя това наистина като проблем, но може да говорим с отговорните лица, с кмета съответно на Пещера. Да, не е приятно, но така е, много е близо този плаж. Между другото той проблемът не е само за плажа, малко преди повече от 10 години има частен имот, който е наистина една много хубава къща на човек, който очевидно разполага с възможности, но той буквално е на няколко метра от сградата на съда. Аз не знам как е възможно да се допуска подобно строителство, така че, да, има го проблема. Може да се постави специално за плажа или поне сега ми идва идеята, по такъв
начин да се постави, да речем някаква ограда, поне да няма директна видимост с хората, които минават буквално по бански и джапанки пред съда. Съгласен съм, че е така". Извадките от протокола на заседанието са без намеса.

По същия начин въпросът е поставян и от други магистрати, включително и от кандидати за ръководители на съдилища - като намерение да се въведе ред, така че да няма облечени като за плаж в съдебните сгради или около тях. Така се стига до цитираната по-горе заповед, с която са утвърдени нови вътрешни правила, включително и това за приемливо облекло.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Туй го казало едно дяте

Туй го казало едно дяте

15.08.2022 | 18:01

Те Съдъ Пуркурарурътъ и милицията отдавна са боси като Пурко оня герой на Тодор Колев от оня филм Господа за един ден Тъ дрес кода ли ще ги оправи Вътре е гнилоч И Царят е гол

Отговори
0 0
Страшния съд...

Страшния съд...

15.08.2022 | 11:49

Забравих и безплатния паркинг и цялата рода в полицията,съд,прокуратура,кадастър нотариаагенции и още и още...всички в бранша....

Отговори
4 0
Страшния съд...

Страшния съд...

15.08.2022 | 11:47

Идете в съдебната палата в Пазарджик майко мила пълно с турбо чал.га.рки/съдийки шефки в съда/такава гм.еч на сел.яния...Самото ведомство освен с тоги на съдиите и прокурори в съда трябва да имат дрес код за съдебните палати Те им дават по 2 заплати минимум 5 бона за дрехи??? Голи ли са та да ги облича гладния български народ??? Вземат хиляди левове заплати ще ги обличаме и очила ще им купуваме....когато напускат поради пенсиониране не вземат като про.сти.я българин дето бачка за тлъстите и възнаграждения 6 заплати и то ако е работил 10 години при последния работодател..който те осигурява на мин.заплата... та я вземеш 5-6хл.лв я не...а те обикновено купуват без кредит жилище и скъпа кола и на влог им остават от обещетинията. Класа им за прослужено време е пет пъти по голям ,защо???.... Това е правдата в тая ши.ба.на държава която защитават тези "морални "...магистраги! Кога ще махнат Гешев никога след като знаят ,че ще изтърват такъв келепир...и съдии и прокурори и всс-та и КПП-ТА... Ей тъ.пи сме ние тъ.пи цялата нация мрем да ни унижава и яхат...

Отговори
6 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?