32

За втори път: Съдът спаси ресторанта на Клептуза

Заповедта на РДНСК, с която е наредено да бъде премахнат като незаконен ресторант “Езерото“ на Клептуза, е отменена. Решението е на Административния съд в Пазарджик, след като преди това бе обявена за нищожна и заповедта на кмета на Велинград за събаряне на ресторанта.

Съдебният спор е за заповед, издадена на 15 февруари 2022 година от началника на РДНСК в Пазарджик. Магистратите обаче посочват, че в нея трябва да има фактически и правни основания. Такива обаче не са посочени, няма изложени мотиви.

Липсва съотнасяне и към конкретни нормативни изисквания по ЗТСУ, ЗУТ или подзаконов нормативен акт, неспазването на които да аргументира позицията за незаконност на строежа - казва се още в решението на съда.

По-нататък в документа се посочва, че обектът се състои от основна сграда и пристройки - тераси, но няма данни в преписката кога е построена всяка от тях и дали за някои не може да бъдат приложени разпоредбите за търпимост. А всичко това лишава жалбоподателя от възможността за организиране на адекватна правна защита, препятства осъществяването на контрол за законосъобразност на акта от страна на съда и е самостоятелно основание за неговата отмяна. 

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд.

И двете дела са заведени по жалби от наемателя на заведението Георги Велев. Първата заповед от кмета на Велинград д-р Костадин Коев е издадена на 30 юни 2020 година. Обжалването обаче отложи събарянето, а през есента на 2021 година документът падна в съда. Мотивите - заведението е трета категория и подобно разпореждане може да издаде единствено началникът на ДНСК. Сега е отменена и неговата заповед, а бъдещето на ресторанта остава неясно. 

Съдебната сага се точи от години. През май 2020 година Върховният административен съд отмени друга заповед на началника на РДНСК и акт, издаден от главния архитект на Община Велинград, за узаконяване на ресторанта, който е построен в парцел, отреден за парк. Отменено беше и удостоверението за въвеждане на заведението в експлоатация, издадено през 2003 година. На практика, с това решение ресторантът окончателно бе обявен за незаконен. Мотивите: при оцифряване на модела на съществуващия кадастрален план също се установява, че сградата частично попада в защитена територия и е узаконена в противоречие с действащите към момента на издаването на акта правила, тъй като УПИ VI е озеленена територия и ограниченията за изграждане на строежи в такава територия са по-строги. 

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
лъчо

лъчо

28.01.2023 | 05:41

Защо не виждам този който е узаконил строежа да е посочен кой е и да е наказан съответно

Отговори
8 0
Вот

Вот

27.01.2023 | 23:36

До срамна работа: Знаете ли изобщо кой е Георги Велев,и как да се бори те срещу него?

Отговори
8 0
Срамна работа, бе Кмете-доФтор!

Срамна работа, бе Кмете-доФтор!

27.01.2023 | 12:13

Че ресторантът го има още преди да се сетят, " мама и тати" да те има. И незаконен! И попада в природозащитена територия! Че тази територия е основана доста след датата за Анархия в РБ, от кърлежите от НПО-тата"! Журналисти, пишете за кой готвят езерото и околността! Браво на собственикът Велев! Дръж се, ще подиш месната мафия!

Отговори
8 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?