Следвайте ни

За пръв път: Близначета се родиха на Празника на Пазарджик

viber icon

За пръв път не едно, а две бебета бяха първите, родили се на Празника на Пазарджик. Близнаците Емилияна и Ангел Гаргови проплакаха рано сутринта на Свети свети Константин и Елена в Областната болница. Така по силата на дългогодишната традиция те бяха наградените от кмета на града Тодор Попов.

Бащата на двете новородени пазарджиклийчета - Илиян Гаргов, не скри вълнението си, че от една страна, съдбата го дарява с две рожбички, а от друга, те идват на този свят на толкова специален за града ни ден. Мъжът получи от градоначалника парична награда, както и подарък - смартфон.

Наградени бяха и останалите 18 деца на Пазарджик, родени първи на този ден в предишните години. Традицията да се припознава първото родено в празничния ден за Дете на Пазарджик, датира от 1987 година, когато първа в болницата проплаква Ива Сиракова.

Празникът отново бе изключително тържествен и емоционален.

Денят започна с тържествена света литургия в храма „Свети свети Константин и Елена“. Оттам под полицейска охрана многолюдното литийно шествие премина по бул. „Георги Бенковски“ и пешеходната зона под звуците на военна музика до площад „Константин Величков“.

Там честванията продължиха с ритуала по издигане на знамената и тържествен водосвет, отслужен от Константийския епископ Яков.

Празника споделиха с пазарджиклии и народните представители от нашия избирателен район Десислава Костадинова, Десислава Тодорова, Надя Клисурска и Йордан Младенов. Сред официалните гости бяха още областният управител Стефан Мирев и кметът на Пещера Николай Зайчев. Бяха прочетени и поздравителни адреси от Националното сдружение на общините, кмета на побратимения ни град Ставропол, консула на Република Казахстан, кмета на Панагюрище Никола Белишки, „Асарел-Медет“ и други.

В празничната програма на сцената се изявиха балетни и танцови школи, хорови състави. Оркестър „Орфей“ весели избралите да бъдат на Острова. И там, и в централната градска част не липсваха пъстрите сергии с играчки, лакомства, бижута и какво ли още не. Както и многолюдната тълпа от весели хора, забавляващи се с програмата или просто седнали на по кафе в близки заведения.

Васил Найденов, Мария Илиева и Боро Първи ще пеят във вечерния концерт на площад „Константин Величков”. Програмата започва в 20.00 часа с изпълнения на Надежда Александрова - талантливото момиче от Пазарджик, което участва в  "Гласът на България". 

Денят ще завърши с пищни празнични илюминации.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?