32

За пръв път у нас: Дигитален асистент се грижи за възрастни и болни

Лесичово е първата община в България, която въвежда нова услуга за граждани, наречена "Дигитален асистент". Тя ще осигурява грижа в дома за 37 граждани, нуждаещи се от подкрепа. Ползвателите може да бъдат наблюдавани денонощно и да им се оказва помощ. Иновативната услуга ​бе представена официално ​по-рано днес в читалище “Отец Паисий - 1890 г.“, като пред присъстващите бе направена и демонстрация как работи.

Всеки от потребителите разполага с умно устройство за ръката, което измерва неговите температура, кръвно, пулс на всеки 4 часа автоматично. Също така устройствата показват в реално време местоположението на потребителя, както и редица други параметри. Денонощен колцентър следи за отклонения от нормалните параметри на хората и при инцидент реагира незабавно, като уведомява техните близки, социални асистенти и медицински сестри, които работят за проекта. Потребителите при необходимост имат възможност да се свържат незабавно с денонощния колцентър или със своите близки, домашни санитари и медицински сестри през самото умно устройство, тъй като то представлява телефон на ръката на потребителите. 

Във форума се включиха кметът на общината Серьожа Лазаров, заместничката му Веселина Милкова, екипът на проекта, представляван от Тихомира Върбанова и Станислав Радославов - основател на единствената по рода си в страната ни услуга „Дигитален асистент“ - Wellky.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”