Следвайте ни

За пръв път: Паралелка гимназисти влиза на стаж в съда в Пазарджик

viber icon

За първа година в Окръжен съд – Пазарджик и Районен съд – Пазарджик ще се проведе стаж за ученици от X „в“ клас от паралелка „Съдебна администрация“ при ПГИМ гр. Пазарджик.

Инициативата е част от споразумение, сключено между Висш съдебен съвет и МОН относно Образователна програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ и Заповед на министъра на образованието и науката за утвърждаване на учебен план по специалност „Съдебна администрация“ за професионално образование с придобиване на трета степен на професионална квалификация.

Производствената практика ще се проведе в периода 1 – 14 юли 2021 г. в Окръжен и Районен – съд – Пазарджик като за целта са предвидени следните мероприятия: 
-        Лекция на тема: „Уредба на  съдебната система – нормативна база, структура, функции. Запознаване с професията „Съдия“;

-        Лекция на тема: „Организация на работа в съдилищата. Запознаване с работата на съдебните служители“; 

-        Посещения на съдебни заседания по наказателни и граждански дела;

-        Запознаване със службите на съда и тяхната дейност:  „Регистратура“, „Деловодства“, „Съдебни секретари“, “Бюро призовки“, „Архив“, „Статистика и информация“, „“Бюро съдимост“.

 

Целта е да бъдат обогатени познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България, да се формира тяхната правна грамотност и култура, да се развият отделни компетентности от общата, отрасловата и специфичната професионална подготовка на учениците за придобиване на квалификация по професията.

Откриването на ученическия стаж е на 1 юли 2021 г., от 14 ч. в Зала №1 на Съдебната палата гр. Пазарджик. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?