Следвайте ни

За 2019 г.: 639 бебета преминали слухов скрининг, при две са открити отклонения

viber icon

639 бебета, които са  родени в МБАЛ-Пазарджик през 2019г., са преминали неонатален слухов скрининг. Само при две от новородените  са открити отклонения от нормата. Това показват данните на Здравно-консултативния център за майчино и детско здраве. Той  функционира вече пет години и е разкрит във  връзка с изпълнението на „Националната програма за подобряване на майчиното и детското здраве 2014–2020 г.”  на  Министерството на здравеопазването. Центърът обхваща деца под 18 години, родилки на недоносени бебета и бременни с патологична бременност. Една от неговите дейности касае неонаталния слухов скрининг. Това е  специално изследване, което се прави  в помощ  на родителите,  за да са наясно дали детето им има някакви проблеми със слуха и необходимо ли е да се предприемат конкретни мерки. 

През 2019 година през  Здравно-консултативния център са преминали 311 потребители. 115 от тях са деца с хронични заболявания и увреждания. Направени  са и 121 психологични консултации, както и 84 консултации от социален работник. Издадени са 319 карти за медицински консултации. През изминалата година са извършени и 38 домашни посещения.

Работата на Здравно-консултативния център  за майчино и детско здраве  по националната програма продължава  и през 2020 година. Центърът за майчино и детско здраве се намира в непосредствена близост до административната сграда на „МБАЛ-Пазарджик” АД /входа на ТЕЛК/ и работи всеки делничен ден от 7,30 до 16.00ч.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?