32

За 12-и път: “Пролетно хоро“ ще събере хиляди любители на фолклора във Велинград

За дванадесети път Велинград ще бъде домакин на едно от най-мащабните в цялата страна събития, свързани с любителското фолклорно изкуство - “Пролетно хоро“. Тазгодишното издание на фестивала ще се проведе на 25 март. Организатори са хората от едноименното сдружение и техните съмишленици от Гражданско сдружение “За теснолинейката“.

За първи път фестивалът “Пролетно хоро“ се провежда през 2012 г. Националният фестивал ”Пролетно хоро” има своето заслужено място в програмата за фестивали и събори на  Министерство на културата и Министерство на туризма. Той се подкрепя и популяризира  и от  Европейската асоциация на фолклорните фестивали - ЕАФФ.

В  културния  календар на Община Велинград няма толкова мащабно и атрактивно събитие, с над 1500 участници и гости от цялата страна. Събитието е част  от културния календар на Община Велинград и Област Пазарджик. 

 През 2016 година „Пролетно хоро“ е с номинация “Туристическо събитие на годината“ в организираните от Министерство на туризма годишни награди  за туризъм.

През 2016  и 2017 година фестивала се презентира от Община Велинград  на международното туристическо изложение “Ваканция и СПА Експо”. 

Националното сдружение на общините през 2017 година също популяризира  проявата, чрез своите информационни бюлетини до местните власти в цялата страна, тъй като седмото издание бе посветено на 70 години от създаването на Велинград.

Сдружение „Пролетно хоро“ работи в сътрудничество и с гражданското сдружение “За теснолинейката”, което рекламира  „Пролетно хоро“ с  едно атрактивно пътуване до Велинград с теснолинейката. Фестивала  показва и  говори за Велинград, като туристическа дестинация  като място, в което има какво да се види и какво да се преживее.

Фолклорната проява  се организира с партньорството и подкрепата на Община Велинград, Дружба Родина, Дружество за защита на Родопите, др. В различните издания  гост - участници във фестивала са били ансамбъл „Пирин“, риалити звездата Лилия Семкова, народните  изпълнители  Янко Неделчев и Георги Вардев, Мариам Маврова, оркестърът  на Иво Ралчев и едни от най- добрите оркестри в България „Роял бенд“ - Благоевград.

Фестивалът „Пролетно хоро“ се радва на все по - голям и нарастващ  интерес. В последните три издания броя на участниците и гостите бе между  1400 и 1900 души. За времето  на провеждането му, настанени в хотелски комплекси, къщи за гости, заведения за хранене и ресторанти са  всички участници, което оказва и благоприятен ефект върху туризма, малкия и среден бизнес във Велинград и то  в най- не атрактивния  за почивка период от годината -месец март.

Фестивалът няма конкурсен характер. Той събира на едно място хора на различна възраст, с различен социален икономически и образователен статус, с една основан цел - да популяризират  българския фолклор, песенен и танцов и да играят заедно български народни хора. 

„Пролетно хоро“ е еднодневен фестивал. Трите модула в програмата  му предлагат различно изживяване и емоция  и за участниците, и за публиката. Представят по атрактивен и оригинален начин фолклора ни, провокират интерес към българските народни хора ,любов към българските традиции,  национална гордост  и самочувствие.

Първият етап е индивидуално представяне на всички танцови формации и клубове на закрита сцена. 

Втора част е фолклорният парад-дефиле. Пъстро шествие от всички участници и гости преминава през целия град. Под звуците на народните инструменти и песните се веят българските знамена. Парад дефилето е своеобразно доказателство за това как различни хора  се обединяват  и събират под звуците на българска народна музика, хоро  и национален флаг.

Третата част на фестивала  се провежда  на открито, на открита сцена и фолклорен оркестър на живо.

Фестивалът “Пролетно хоро“ е фестивал  на българщината, той е емоция, гордост, традиции и бъдеще събрани в едно. Фестивалът дава възможност на стотици българи да дойдат във Велинград, да  играят български народни хора и за пореден път да докажат, че българския фолклор живее в настоящето и има бъдеще Фестивалът  е един нагледен урок по история и краезнание, урок който се възприема лесно и не се забравя никога .Урок който впечатлява.

За нас ще бъде чест ако във ваше лице отново  намерим съмишленик и партньор и заедно превърнем предстоящото 12-о издание на „Пролетно хоро“ в празник  и за гостите, и за жителите  на Велинград.

12- то издание на фестивала ще се проведе  под шапитото на най-големия цирков атракцион в България .

*Иван Пещерски, председател СРКО “Пролетно хоро“

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?