Следвайте ни

Юнските празници на изкуствата започват в Панагюрище

viber icon

След броени дни започват Юнските празници на изкуствата "Вдъхновение, настроение, красота", организирани от Община Панагюрище в средногорския град. Творческият проект се провежда за девета година и ще продължи от 17 юни до 30 юни.

Празничните дни на изкуствата ще стартират с КИНО – на 17 юни 2021 година, от 20:00 часа, на площад „20-ти април“ – прожекцията на филма „Диви и щастливи“, с режисьор: Мартин Макариев, сценарист: Борислав Захариев и оператор: Андрей Андреев.

В главните роли: Яна Маринова, Луиза Григорова–Макариев, Александър Сано, Базил Айденбенц, Дария Симеонова, Явор Бахаров, Калин Врачански, Асен Блатечки.

„Диви и щастливи“ е романтитчна екшън-комедия от 2019 година, която през миналата пандемична 2020 година е най-гледания български филм в кината (42 478 души), според резултатите от бокс офиса на Националния филмов център.

 

На 18  юни 2021 година, от 17:30 часа, в Изложбената зала на Театър Дом-паметник, ще бъде открита изложба  „Магически мозайки“ – модулни мозайки от естествени камъни, минерали и керамика – на твореца Страхил Найденов. Експозицията представя изкуството на мозайката като авторът умело съчетава класическата мозайка и търсения на нови изразни средства.

Страхил Найденов е роден през 1973 година в Плевен. Работи в областта на мозайката, 3D мозайката и скулптурната мозайка. В своята работа използва само естествен камък – мрамор, гранит, варовик, пясъчници. Мозаечните елементи – тесери, са ръчно сечени и с естествен цвят. Творецът има участие в десетки изложби в страната и чужбина – САЩ, Италия, Япония, Франция, Турция. Негови творби са собственост на наши и чужди галерии и колекционери. Мисията му е да популяризира, едно от най-древните изкуства и да го направи достъпно за всякакви интериорни и екстериорни пространства.

Страхил Найденов е член на Съюза на българските художници, на Международната асоциация за пластични изкуства АИАП (ЮНЕСКО) и на Групата на плевенските художници.

Изложбата ще гостува в град Панагюрище до 25 юни.

 

На 21 юни 2021 година, от 18:00 часа, в Камерна зала на Театър Дом-паметник ще бъде представена Годишната продукция на школите „Поп и джаз пеене“ и „Пиано“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководител Величка Маслева.

А Годишната продукция на школата „Поп и джаз пеене“ към Център за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище, с ръководители Нона Немигенчева и Пепа Филина, ще бъде показана на сцена на 23 юни 2021 година, от 18:00 часа, в Камерна зала на Театър Дом-паметник.

 

Общинска библиотека „Стоян Дринов“ се включва в Юнските празници на изкуствата на 22 юни 2021 година, от 18:00 часа  с Литературна вечер с Пламен Тотев – издател, литературен критик и журналист. Той е автор на помагала по български език и литература за средното училище, на книгите „За място на върха“ („Петекстон“ и „Обектив“, 1994), „Българският блян по епопея“ („Хермес“, 1995) и съставител на антологиите на световната и българската любовна лирика: на световната любовна лирика „Обичам те“ (2005), на българската любовна лирика „Да те жадувам“ (2006), на световните шедьоври на любовния сонет „Светът е за двама“ (2008), на българската женска любовна лирика „Само за теб“ (2009). Той е и автор на текстове на популярни песни в изпълнение на дует „Шик“ („Където няма студ“), Петя Буюклиева („Дай ми лято“), Рени („Фатална любов“), Емилия („Ангел в нощта“), Таня Боева и други. Носител е на наградите „Боян Пенев” за литературна критика и на вестник „АБВ”.

Официалното награждаване на отличените творби и техните автори от Националния литературен конкурс за детска поезия „Стоян Дринов“ 2021 година, ще бъде на 25 юни 2021 година, от 17:30 часа, в Общинска библиотека „Стоян Дринов“.

Песенно пътуване в света на поезията, любовта и приятелството е предвидено за 24 юни 2021 година, от 19:00 часа, в Театър Дом-паметник, с концерта на Михаил Белчев „Не остарявай, любов!“ – песни с докосващи послания, които не могат да бъдат забравени. Със специалното участие на: Кристина Белчева, Милица Божинова и Асен Масларски, който ще представи новите си авторски песни.

 

Във вълшебния свят на операта публиката ще се пренесе с  концерта „Магията на операта“ на 28 юни 2021 година, от 19:00 часа, в Камерна зала на Театър Дом-паметник. В програмата са включени класически ари и от опери на Джовани Батиста Перголези, Джузепе Верди, Гаетано Доницети, Джоакино Росини в изпълнение на Ангелина Манчева – сопран, Роберта Матели – мецосопран и Антон Радев – баритон. На пианото – Снежина Абрашева.

 

Талантливите деца на община Панагюрище ще се представят на 29 юни 2021 година, от 18:00 часа, в Театър Дом-паметник, в Годишния концерт на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище „С усмивки под дъгата“.

Юнските празници на изкуствата в Панагюрище ще завършат на 30 юни, с постановка на театър „Константин Величков“ – Пазарджик „Как се търси нов съпруг ...“, по Миро Гавран, режисьор Александър Илинденов, с участието на: Ани Михайлова, Ивайло Калоянчев и Веселин Цанев. Начало 19:00 часа, Театър Дом-паметник.

Община Панагюрище кани жителите и гостите на общината да посетят културните събития от календара на Юнските празници на изкуствата, като моли за споделена отговорност на всички за спазване на противоепидемичните мерки.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?