Следвайте ни

Юбилейна изложба за Вазов гостува в Пазарджик

viber icon

Юбилейна изложба на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на живота и делото на Патриарха на българската литература Иван Вазов, ще бъде открита утре от 17:00 часа в къщата-музей „Константин Величков“ в Пазарджик. Поводът е 100-годишнината от кончината на твореца.

Експозицията представя 20 документални пана, които проследяват основни моменти от житейската и творческата биография на Иван Вазов. Специално място е отделено на семейството на поета - майката Съба Вазова, братята - ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“; установяването му в София.

Представени са и заснети ценни експонати от къщата-музей „Иван Вазов“ - София, знак за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов - Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. св. Кирил и Методий“, Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др.

Акцент в изложбата са творческите срещи, приятелства и съвместна работа на писателя с големите български общественици - Константин Величков, Иван Евстратиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов. 

Изложбата ще бъде отворена за посещение до 31 май 2021 г., всеки делничен ден от 9,00 до 17,00 часа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?