Следвайте ни

Йордан Младенов се срещна с представител на БАН

Една от идеите, които предложи градоначалникът е изграждането на две праисторически къщи, проучени от проф. Васил Николов в селищна могила с. Кап. Димитриево и превръщането им в туристическа атракция

viber icon

Кметът на Община Пещера Йордан Младенов проведе работна среща със зам. -председателя на БАН, чл.-кор. проф. д. и. н. Васил Николов. На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с опазване на археологическото културно наследство на територията на нашата община и възстановяване на добрите връзки и отношения на сътрудничество между Община Пещера и Археологическия институт с музей при БАН.

Младенов запозна госта си с инициативите, което има Общината в областта на опазване на културното наследство и бъдещите намерения за тяхното социализиране и експониране като обекти на културно-историческия туризъм. Една от идеите, които предложи градоначалникът е изграждането на две праисторически къщи, проучени от проф. Васил Николов в селищна могила с. Кап. Димитриево и превръщането им в туристическа атракция.

В разговора проф. Николов подкрепи идеите на Кмета и за пореден път подчерта значимостта на Селищна могила в с. Кап. Димитриево за археологическата наука, като основополагащ репер на праисторията в югоизточна Европа и, че ще продължи да проучва и популяризира богатата и със специфичен облик материалната и духовна култура на най-старите земеделци и скотовъди, населявали тези земите и в частност земите на Община Пещера. Професорът обеща, че негови докторанти и докторанти на Археологическия институт с музей при БАН ще проучват и популяризират археологическото наследство на Пещера и общината.

Чл.-кор. проф. д. и. н. Васил Николов е български археолог-праисторик, член-кореспондент на Българската академия на науките и заместник-председател на БАН от януари 2017 г. Член-кореспондент на Австрийския археологически институт–Виена, член-кореспондент на Центъра за археология и история на културата на Черноморския регион (Хале, Германия).

С подкрепата на проф. Васил Николов Пещера бе домакин на два национални исторически форума – Националната археологическа конференция през 2001 г. и на Националната конференция по Праистория през 2006 г. Организирани бяха археологически разкопки  на най – големия недвижим паметник на културата от времето на неолита в района – селищната могила при Капитан Димитриево, проучвания финансирани от Община Пещера и Археологическия институт с музей при БАН и продължили от 1998 г. до 2004 г. Експонати от селищната могила участваха в редица авторитетни изложби в Европа – през 2002 г. в Брюксел, в Бон през 2004 г. и в Базел през 2007 г. ,представяйки Древните цивилизации на България.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?