Следвайте ни

Възстановка припомня делото за убийството на Алеко

Ученици от ПГИМ гр. Пазарджик ще участват във възстановка на делото, свързано с убийството на Алеко Константинов. Процесът ще се проведе в 13,00 часа днес в Зала №1 на Съдебната палата.

Авторът на „Бай Ганьо“ е убит от засада на 11 май 1897 год. край с. Радилово.

Съдебният процес срещу подсъдимите трае само 5 дни – от 3 до 7 ноември 1897 год. Физическите убийци Милош Топалов и Петър Салепов, заедно с радиловския кмет Петър Минков, са осъдени на смърт. Топалов и Минков са обесени на 13 април 1898 год. в Пазарджик, а тъй като Салепов е непълнолетен, смъртната му присъда е заменена с 15 години затвор.

Възстановката на процеса е част от мероприятията, с които ще бъде отбелязана 140-годишнината от създаването на Окръжен съд – Пазарджик.

Дора Цветкова

Редактор

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?