32

Второкласник направи банкнота - 8 лева нацяло

Парата, посветена на футболната легенда Христо Стоичков, спечели награда в национален конкурс

Какво ме гледаш като 6 лева нацяло? Тази народна шега, използвана най-често в отговор на учуден поглед, в Пазарджик вече може да се отнася за 8 лева нацяло. Второкласник от местното Средно училище „Георги Бенковски" създаде банкнота с такъв номинал и той не е избран случайно - паричката е посветена на футболната легенда Христо Стоичков.

Проектът на Владислав Ковачев, ученик от 2в клас, получи отлична оценка в Националния ученически конкурс "Моята паричка 2024", похвалиха се от учебното заведение.

Банкнотата на Владислав има всички реквизити на официално печатаните купюри. Лицевата страна е с портрет на Камата и името му отдолу, изписана е стойността - 8 лева с цифра и с думи, неговата фланелка с номер 8, а холограмата е със златни глобуси и изображение на планетата Земя, вероятно символ на световната слава на Стоичков. Не липсва и надпис „Българска народна банка“. На гърба малкият автор е нарисувал летяща футболна топка, емблематичната за националния ни отбор 1994 година и елемент от знамето на САЩ (като голмайстор на Световното първенство по футбол 1994 г. в САЩ Стоичков се вписва в историята с отбелязани 6 попадения).

Заданието в конкурса „Моята паричка 2024“ е всеки участник да създаде собствен проект на банкнота от съществуваща или въображаема валута. Изискването е било да се представи само лицевата страна, но Владислав явно е вложил повече старание, като е създал и обратна страна.

Умиление будят и други интересни хрумвания на малките автори. 10-годишната Кристияна от Русе е създала банкнота с номинал 999 акули. На проекта на 12-годишната Мария-Магдалена от Ямбол четем „Българска международна банка“. Елвин от Стара Загора, също на 12 години, пък е създала хартиена паричка с антикварна стойност - емисия 1889 г. А 10-годишният Константин от София е „взривил“ инфлацията със своята банкнота от 100 000 лева. Хан Аспарух, хан Омуртаг и Орфей са сред личностите, изобразени на ученическите парички. Банкнотата на Нур, на 12 г., от Момчилград, е посветена на Моцарт. А 12-годишната Виктория е създала проект за 161 лева с лика на... Бай Ганьо. А номиналът е в чест на 161-годишнината от рождението на Алеко Константинов (1863-1897).

Оцени новината

Оцени новината
4.3/5 от 20 оценки
4.3/5 от 20 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?