Следвайте ни

Всеки понеделник в Пазарджик преглеждат преболедували КОВИД-19

Интервю по темата с доц. Андриан Тонев, д.м., началник на Клиниката по съдова хирургия в „Уни Хоспитал“

viber icon

Доц. Андриан Тонев, д.м., е завършил Медицинския университет в София. Има специализации и следдипломни квалификации в България и Германия, сред които съдова хирургия. По време на богатата си лекарска практика е бил част от екипите на редица реномирани болници, участвал е в бъбречни трансплантации с екипи уролози. 

От 2015 година доц. д-р Тонев е завеждащ клиника по съдова хирургия към МБАЛ „Уни Хоспитал“. От 2018 година е и завеждащ Операционен блок на болницата.

-            Доц. Тонев, кои са симптомите, които пациентите, преболедували КОВИД-19, не бива да пренебрегват?

-            Според направени изследвания, след като са били излекувани от Ковид-19, пациентите продължават да страдат от умора и задъхване в продължение на седмици. Науката обаче все още не разполага с категорични данни за дългосрочните последици от инфекция с коронавирус. Т.нар. пост-КОВИД синдром е със сериозен интерес в научните среди, но в практиката ни като лекари пациентите споделят, че някои от симптомите на заболяването ги измъчват с месеци.

 

-            Вашите наблюдения като началник на Клиниката по съдова хирургия в МБАЛ „Уни Хоспитал“ какво показват – по-голяма ли е опасността от развитие и задълбочаване на артериалните и венозни заболявания за пациентите, боледували от КОВИД-19?

 

-            Нови изследвания в САЩ и Германия доказват, че той повишава многократно опасността от инфаркт на миокарда, инсулт, белодробна емболия и остри съдови заболявания.

В тази връзка, в случай, че пациентите имат оплаквания, в „Уни Хоспитал“ организираме редица прегледи, свързани с пост-КОВИД синдрома. 

Всеки понеделник от 14:00 до 17:00 часа в Пазарджик лекари от клиниката ни извършват оценка за периферна съдова болест при пациенти, преболедували КОВИД-19.

 

-            Какъв съвет бихте дал на пациенти, които вече имат заболявания и не са боледували от КОВИД-19?

-            Когато спазваме дистанция, спазваме добра хигиена и се вслушваме в препоръките на нашите медици, вероятността да се разболеем от коронавирус намалява.

Консултациите се организират при спазване на необходимите противоепидемични мерки и само след предварително записване на час. Прегледите могат да се извършват както с направление за специалист по НЗОК, така и със заплащане на място.

Телефон за записване на час: 0357/88 581.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай