Връщат наши ученици от Италия заради коронавируса

Група от няколко ученици от пазарджишкото СУ „Димитър Гачев“, техен преподавател и директорът на училището са заминали вчера на учебна екскурзия в Рим въпреки предупрежденията, че Италия е проблемна зона за разпространение на коронавируса. По спешност почти веднага след пристигането им е разпоредено да се върнат, всеки момент се очаква да пристигнат на летище София.

Същевременно обаче макар и краткия престой вече ги прави рискови за пренасяне на заразата. Техни учители настояват групата да не се връща в Пазарджик, а да изкара задължителната 14-дневна карантина в болница в София. Познавайки начина на живот на хората от квартал „Изток“, педагози казват, че такива деца не можеш да ги заставиш да си останат затворени в къщите за 14 дена и да спазват ограничения и карантина. Дойдат ли си и ако са били в контакт с вируса, най-напред ще го предадат на останалите в семействата си, а техните братя и сестри ходят на училище – както в „Гачев“, така и в други местни учебни заведения. Донесат ли зараза от Италия завърналите се, ще пламне не само училището, но и кварталът, и градът.

Началникът на Регионалото управление по образованието Валентина Кайтазова потвърди, че има такава група. Вчера са заминали, пренощували са в Рим, а днес сутринта им е наредено да се връщат. Защо изобщо са пуснати да пътуват до рискова страна, не става ясно. На летището ще ги чака зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, за да ги инструктира какво да правят в следващите 14 дни. За пристигането им са уведомени и РЗИ, както и Министерството на здравеопазването.

Снимка - http://pzhistory.info/

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?