Следвайте ни

Волфрамовата мина пак раздели родопчани на два лагера

Пореден протест срещу намеренията за разкриване на рудника в Грънчарица готвят във Велинград

viber icon

Битката срещу волфрамовата мина няма да се реши в съдебните зали, а единствено чрез прекратяване на концесията от Министерския съвет. Около това мнение са се обединили хора от Велинград, които подготвят поредните протести срещу намеренията на пловдивската компания "Ресурс-1" за разкриване на рудник и добив на волфрам. Митингът предстои утре от 10,30 часа на площада при Чашата.

Главното искане, което ще издигнат в събота противниците на проекта за разкриване на рудник, е да бъде прекратена дадената от Министерството на икономиката концесия на пловдивския инвеститор. ​Тя е валидна до 2038 година.

Противниците на проекта не се отказаха от намеренията си за нова съпротива дори след изявленията на кмета Костадин Коев, че местната власт е направила всичко възможно и че становището на съда, с което бе обявена за нищожна заповедта за учредяване на санитарно-охранителна зона, не ​е решаващо. По думите на градоначалника, общината също ще се бори за това Велинград да остане балнеокурорт с чисти природа, води и въздух.

Според местните обаче това са празни думи. Мълва в града твърди, че геоложките проучвания в местността Грънчарица, където е находището, продължават. Съмнения буди и изненадващото решение на държавата да строи път до мястото, като обектът беше инспектиран лично от премиера Бойко Борисов. 

Пътят обаче ще води и до село Кръстава, където живеят около 1000 човека, опонират хора от другия "лагер" и припомнят, че жители на селото поискаха от Борисов този път и получиха обещание за него още през май тази година при предишно негово гостуване в района. В селото, където безработицата е убийствена, искат мината и очакваните няколкостотин работни места с добри заплати.

Така споровете между привърженици и противници на проекта, което се водят поне от 10 години, се разразяват с нова сила.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?