102

Владиката: Благодарим на Бога, че е опазил Пазарджик до днес

С тържествена литургия в храм "Св. Константин и Елена" започна празничният 21 май за Пазарджик. 

Службата бе ръководена лично от пловдивския митрополит Николай, а в негово съслужие бяха бившия архиерейски наместник и настоящ силистренски митрополит Яков, както и архирейският наместник на Пазарджишката духовна околия отец Боян Кочев и още свещеници от пазарджишките храмове. 

По традиция в църквата се черкува целият политически елит на града. В днешния ден там присъстваха народни представители, областният управител Валентина Кайтазова, кметът Петър Куленски и неговите заместници, председателят на ОбС Найден Шопов, множество общински съветници с различна партийна окраска и десетки граждани.

След края на литургията под съпровода на маршова музика свирена от армейски оркестър, тръгна шествието към центъра на Пазарджик.

Църковните хоругви и свещениците поведоха градския елит и преминаха пешком по бул. „Г. Бенковски“ и ул. „Хан Крум“ за да стигнат до пл. „Константин Величков“.

Кметът на Пазарджик Петър Куленски вдигна знамето на града, докато насъбралото се множество слушаше изпълнението на химна на Пазарджик.

Последва тържествен водосвет за здраве и благоденствие, който бе отслужен отново от митрополит Николай. В началото на словото си той акцентира върху думата обединение:

„Стига сме се разпилявали и разединявали! Живеем във времена, в които злото се преумножи. Доказателство за това са стихиите на природата и войните братоубийствени и болестите, страхът, смъртта и ужасът. Божият гняв никой не може да отмени, освен едно единствено средство – общата молитва на всички вас, тя може да засрещне Божият гняв в небесата и да го отклони от град Пазарджик. Какво е общата молитва? Тя е като жарта в огнището, ако се разпръсне – бързо ще угасне, няма да свети, няма да топли. Но ако се събере ще топли, заради това елате по-напред всички, елате да се почувстваме Църква Христова и да кажем молитвата – не само аз, а всички заедно – с едно сърце и една душа да въззовем към Господа.“

После Владиката припомни, че все още сме под въздействието и в празнуването на Христовото въскресение и призова за смирение и всеопрощаваща обич между хората. „В тази благодат днес ние празнуваме още един празник – денят на светите равноапостоли Константин и Елена, благодатните небесни покровители на всички вас и Богоспасяемия, скъп и любим на сърцата ни град – Пазарджик. Велик е Бог в своя промисъл, Господ ни е дал светлината на Православната вяра, за да не ходим в мрака на невежеството, а да имаме светлината на живота! Всеки празник вълнува душите и сърцата ни, но този празник ни връща в славното минало на Пазарджик, но празникът ни и подсеща да погледнем настоящето през очите на християнската надежда и да се взрем в бъдещето, защото казва цар Давид в един от псалмите си, че: “Ако Господ не опази града, напразно ще бди стражата му.“

Благодарим на нашего Бога, че е опазил Пазарджик до днес, вярваме в Божията милост да спаси този град и в бъдеще, да го запази от земетръси, наводнения, от суша, пожари, смъртоносни болести, от нашествия на другородци, от вътрешни междуособици. Да дарува единство във вярата и благоденствие в бъдеще. Бог да пази града в мир, вашият живот да бъде спокоен, да сте щастливи, радостни и за всичко да благославяте Господа! Когато празнуваме си спомняме за св. Константин и св. Елена онова, което е описано в тяхното житвие и виждайки днес този град, в който съм дошъл по покана на г-н кмета и г-жа губернатора, аз благодаря на всеподателя Бога, че както на фона на римските императори Бог е промислил и сред царете се яви пазител в лицето на св. Константин – така днес Бог е промислил, този град, който не е империя и неговият кмет не е император, да има достоен градоначалник, защото вярва в Бога. Същото ще кажа за г-жа областния управител и за председателя на Общинския съвет, а за нас християните най-важно е, че легитимен е онзи светоуправник, който вярва в Бога и обича хората. Затова ви уверявам, че ние ви имаме доверие, защото обичате и се трудите неуморно за доброто на божия народ. Вашата покровителка св. Елена – майката на св. Константин е намерила кръста Христов. В благодатта на Бога да пребъде този град во веки веков, защото кръстът е пазител на цялата Вселена, кръстът е красотата на Христовата църква, кръстът е рана и поражение за демоните, но слава и радост за ангелите. Ако нямаше кръст и разпятие, нямаше да има Възкресение! Днес благославям всички граждани на богоспасяемия Пазарджик и им пожелавам – мир, здраве, благоденствие и душевно спасение! Честит празник и още веднъж: Христос воскресе!“

Оцени новината

Оцени новината
4.8/5 от 6 оценки
4.8/5 от 6 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?