Следвайте ни

ВКТВ-Велинград в риск от запор заради дългове към Басейнова дирекция

За да не се блокира работата на дружеството, съветниците спешно гласуват заем от 300 000 лева

Велинградското дружество ВКТВ  е под реална заплаха да бъдат блокирани сметките му. Причината - натрупани с години дългове към Басейнова дирекция - Пловдив от невнасяни задължителни по закон плащания. Таксата за питейна вода не е издължавана от 2012 до 2018 година. Междувременно в предприятието са постъпили покани за доброволно изпълнение, а следващата стъпка вероятно ще е запор на сметки и блокиране на дейността. Борчът е в размер на 451 754,68 лева, а начислените лихви -още 111 408,03 лева.

 

Критичната ситуация наложи Общинският съвет да прекъсне обичайната си августовска отпуска и да се събере по спешност на заседание, за да вземе решение ВКТВ да изтегли кредит от ОББ и да започне погасяване на дълга. Предложение за това е направено от новия управител Цветан Сотиров до кмета на града Костадин Коев, който от своя страна внася темата в градския парламент. Приложена е и оферта от банката при лихва не по-малко от 3,5%, като е предвидено за гаранция да се ползват дълготрайни активи - сгради, парцели на фирмата на обща стойност 470 362 лева, както и машини и съоръжения за 111 100 лева. Погасяването ще бъде на 60 равни вноски по 5000 лева.

 

За погасяване на дълга кметът предлага още да се ползват неразпределени печалби на ВКТВ за минали години, общо 130 558,18 лева.

 

Извънредното заседание ще се проведе днес от 9,00 часа в Голямата зала на Община Велинград.

 

Припомняме, че наскоро и сметките на самата община в родопския град окончателно бяха запорирани заради стари борчове в размер на 7 024 702 лева към комуналната фирма "Еко-Титан". След дългогодишна съдебна сага окръжните магистрати в Пазарджик отхвърлиха жалбите на кмета срещу запорите. Така общо 34 фирми, повечето от които управляват едни от най-големите хотели във Велинград, ще заплащат налозите си директно по сметките на частен съдия-изпълнител.

Дора Цветкова

Редактор

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?