32

ВКС реши: Отново гледат делото срещу полицая, убил дете на пътя

Върховният касационен съд върна делото срещу бившия полицай, убил по невнимание дете на пешеходна пътека в Братаница. Казусът ще трябва да бъде разгледан повторно от нов състав на Апелативния съд в Пловдив. 

Трагичният инцидент стана на 19 юли 2021 година. Преминавайки през Братаница със служебна кола на МВР, тогавашният служител на ГДБОП Владимир Панайотов заобикаля спрели да дадат предимство на пешеходци коли и блъска смъртоносно 7-годишно момиче.

Пазарджишкият окръжен съд му наложи 4 години и 8 месеца лишаване от свобода и отнемане на правото да шофира за 6 години. След обжалване пред Апелативния съд обаче водачът е оправдан по част от обвиненията за нарушаване на Закона за движение по пътищата, намален е размерът на наказанието „лишаване от свобода“ на 3 години и изпълнението е отложено за 4 години, наложена е пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ и е намален размерът на наказанието „лишаване от право да управлява автомобил“ на 4 години. Присъдата е потвърдена в останалата си част.

На първа инстанция процесът протече по съкратено следствие, като Панайотов призна изцяло фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и прие да не се събират доказателства, което позволява намаляване на наказанието с една трета. Пред Апелативния съд обаче по искане на защитата му са приети показания на свидетели за това кое е наложило бързото придвижване по служебна задача и превишената скорост. Приети са и доводи срещу оправдаването на подсъдимия по обвинението за част от нарушенията на Закона за движение по пътищата. В решението на Апелативния съд има и нарушение на процесуалните правила (осъждане по непредявено обвинение), което в определени случаи би довело до оправдаването му изцяло или поне частично. 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?