Следвайте ни

ВКС потвърди 2,5 г. условно за бившия кмет на Септември

viber icon

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата на кмета на Септември Марин Рачев за данъчни престъпления. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Прокурор от Върховна касационна прокуратура (ВКП) е заявил, че жалбата на Марин Рачев е основателна. Решението на Апелативния съд е постановено в нарушение на процесуалните правила - без да е извършен пълен и всестранен анализ на събраните по делото доказателства, като не е обърнато внимание на допуснатите нарушения при изменение на обвинението, най-същественото от които се изразявало в едновременното повдигане на по-тежко обвинение и съществено изменение на обстоятелствената част, с което е нарушено правото на защита на подсъдимия, смята държавният обвинител. Макар и пространни, мотивите на въззивния състав не съдържат доводи с кои свои действия Рачев е осъществил състава на престъплението по чл.255 от НК, като особено схематични били мотивите по отношение на субективната страна на деянието предвид обстоятелството, че данъчните справки са изготвени от неговата съпруга. Предлага делото да се върне за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд.

Според върховните магистрати обаче жалбата на Рачев срещу наложеното му наказание е неоснователна. Той е признат за виновен, че като собственик на фирми в периода от 14 февруари 2005 година до 5 април 2007 година при условията на продължавано престъпление е избегнал плащането на данъци в особено големи размери – 118 923 лева.

В общо 15 месечни справки-декларации, подписани от съпругата му Васка Рачева и счетоводителката им не е посочил действителния размер на дължимия ДДС общо за над 115 хиляди лева. Освен това на 5 април 2007 година е подал още една декларация, в която е посочил отрицателен финансов резултат вместо приход, за който е трябвало да плати налог от 3 817 лева.

Припомняме, че окръжните магистрати в Пазарджик дадоха на Марин Рачев 2 години и половина условно при срок на изпитване 48 месеца.

Той ще трябва да върне на държавата невнесените данъци с лихвите до пълното им издължаване, както и да плати разноските по делото – 6 034 лева. Решението беше потвърдено от Апелативния съд в Пловдив, а сега - и на последна инстанция.

Междувременно, докато приключи гледането на този казус, кметът беше отстранен от поста си с окончателно решение на Върховния административен съд заради конфликт на интереси. Както вече писахме вече бяха насрочени и частични избори за кмет – те ще бъдат на 14-ти юни, а първият известен кандидат за нов градоначалник е съпругата на Марин Рачев - Васка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?