Следвайте ни

Висшисти отказват да ваксинират децата си

Преди години за ваксината срещу хепатит В се твърдяло, че пренася СПИН

viber icon

Все по-рядко роми и слабограмотни хора и все по-често – интелигентни хора с висше образование се поддават на антиваксинални течения. При това новата вълна залива Пазарджишка област като лавина, съобщиха днес медици и експерти на брифинг по повод Европейската имунизационна седмица.

Напоследък в РЗИ „валят“ нотариално заверени декларации от родители за отказ децата им да бъдат ваксинирани, съобщи д-р Магдалена Станева, началник на отдела за инфекциозни болести. Почти всички са от майки, раждащи в София и Пловдив (вероятно заради ширещата се тук заблуда, че само в големите градове,има добри лекари и болници) а не от хора с ниска здравна култура. Наблюдава се и все по-масово взаимно убеждаване сред майки, което също води до крайни решения.

Между 30 и 40 такива декларации са входирани в Здравната инспекция за последните години, а само от началото на тази вече са постъпили 2. Тези данни обаче не обхващат всички поддали се на истерията срещу ваксините, защото не включват подадените в самите родилни отделения в София и Пловдив още преди раждането с цел на бебето да не се поставят ваксините, предвидени за инжектиране до 24 часа след раждане.

„Добре е тези хора да си припомнят, че така подлагат собствените си деца на риск от тежки инфекции, често водещи до инвалидизация и дори летален изход, казва д-р Станева. А като пораснат, тези деца ще имат социални контакти, стават риск за околните. Имунизацията е основната причина днес много инфекциозни болести да са забравени. Ползата от това за отделния човек е сигурност и защита срещу опасни болести, за обществото – колективен имунитет и снижаване на риска от епидемии до минимум“.

Д-р Станева не отрича, че ваксините са като всички други лекарства. Имат и странични ефекти. Един аналгин да вземеш, в листовката са описани хиляди възможни реакции, казва тя. Разумният избор е да прецениш кое е по-опасно – да елиминираш вероятността от инфекция, инвалидизиране и смърт или да се бориш два-три дни с висока температура – най-честата странична реакция след имунизация.

В близкото минало опасни експерименти са доказали ползата от масовата имунизация. През 80-те в Швеция решили да преустановят ваксината срещу коклюш, след което десетки дечица починали именно от това заболяване. Пробив в колективния имунитет у нас пък доведе големия бум на морбили през 2009 година, когато се заразяват близо 25 000 души. Масовата реимунизация, направена тогава от здравните инспектори и ромските медиатори бързо тушира проблема. В момента имаме до около 20 заболели на година, най-вече – неваксинирани, тъй като не са навършили възрастта за това или които са били в контакт с „вносители“ на заразата от чужбина.

Ако родителите размислят, може в по-късна възраст да наваксат имунизациите, казва д-р Станева. Често в декларациите е посочен именно такъв мотив: да се изчака детето да „узрее“, за да понесе по-лесно страничните ефекти.

Д-р Станева припомня още, че подобна беше и истерията при въвеждането на задължителната ваксина срещу хепатит В. По този повод имало дори твърдения, че тя пренася СПИН. Факт е обаче, че нито едно от родените след това деца не е заболяло от иначе почти нелечимата и оставаща за цял живот болест.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?