32

Високотехнологичен проект възражда спомена за Априлското въстание в Батак

Исторически музей – Батак започва реализацията на проект „Преди зазоряване е най- тъмно. Как изгря свободата на България“, финансиран по „Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“ на Национален фонд „Култура“.

Същността на проекта се изразява в създаване и популяризиране на нов културен продукт, представящ част от атмосферата на един от най-запомнящите се периоди в нашето историческо минало - Априлското въстание в Батак през 1876 г.

За реализацията на проекта ще бъдат прилагани високи технологии, холограмна визуализация чрез използване на проекция върху холограмно фолио, снимачна техника, най-актуалните видове софтуер, хардуер, компютърна и видео апаратура, сензори.
Възпроизвеждането на новия културен продукт ще се осъществи в пространство тип „тъмна стая“, която ще бъде създадена в една от залите на музея, без да се налага промяна на тематико-експозиционния план.

Пристъпвайки в нея, посетителят ще има възможност да присъства реално в „нефизическа реалност“ и да съпреживее част от действията, развили се по време на Априлското въстание в Батак през 1876 г.

Обща стойност на проекта: 64 991 лв. /51 791 лв. осигурени от Национален фонд „Култура“, 13 200 лв. собствено финансиране/

Срокът за изпълнение е 7 месеца, до 31.07.2023г. Партньор на Исторически музей- Батак в реализацията на проекта е Сдружение за научноизследователска и развойна дейност чрез лаборатория „Виртуална и разширена реалност”.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?