Следвайте ни

ВиК с кризисни мерки срещу отравянето на р. Марица, рибарите в неведение СНИМКИ

viber icon

Свързани новини

Рибари се разположиха днес следобед само на 4 км от мястото, където по-рано изплува умряла риба. Поне дузина паркирани коли в близост до 6-ия километър на Околовръстния път преброи репортер на "Марица". На въпрос дали не се притесняват от токсичното замърсяване на водата, установено в участъка между Стамболийски и Цалапица, мъжете вдигаха рамене в недоумение. Оказа се, че въпреки кризисните мерки, предприети от водния оператор, никой не ги е уведомил за опасността от зараза.

Няколко часа след като от ВиК-Пловдив съобщиха, че заради възможно замърсяване се ограничава водовземането от две помпени станции в района - "Юг" и "Север", рибарите спокойно се отдаваха на хобито си в почивния ден. А от екипи на ВиК, Басейнова дирекция и РИОСВ в района нямаше и следа. "Не знаем за отровена риба. От вас чуваме, че водата може да е заразена", обясняваха изненадано мъжете край водоема.

Припомняме, че тази сутрин в РИОСВ-Пазарджик бе получен сигнал, че умряла риба е изплувала от водите на река Марица в участъка между Стамболийски и Цалапица.

Директорът на инспекцията Костадин Гешев съобщи, че сигналът е подаден на тел. 112 и веднага е сформиран проверяващ екип съвместно с „Басейнова дирекция“ и Изпълнителната агенция по околната среда и водите.

Установен е източникът на замърсяването – това е пазарджишката фирма „Екоинвест“, която преработва пластмаса. Възможно е да има и други замърсители, посочи Гешев. Замърсяването идва от поречието на река Пишманка, затова се вземат проби от водата, за да се установи само от една ли е фирмата замърсител. 

Първоначалните данни сочат, че рибата е умряла заради изпускането във водата на т. нар. мленки от пластмаса. Това са неразтворими вещества от пластмасата, които отиват във водата заради неправилна работа на пречиствателните съоръжения, обясни директорът на екоинспекцията в Пазарджик. 

За случая са уведомени районната прокуратура и дирекцията на МВР в Пазарджик. Води се досъдебно производство.

Областният  управител  Дани Каназирева заедно с представители от всички институции извърши спешна проверка на мястото и предупреди населението да не консумира риба и да не ползва вода от реката в района на замърсяването.

От ВиК посочиха, че се взимат постоянно проби на водата, която ще изследват в сертифицираната лаборатория съвместно с РЗИ.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?