Следвайте ни

ВиК: При толкова дъжд нямаше как да се избегнат наводнения

Градът се нуждае от нова, по-голяма канализация, сегашната е правена за много по-малко сгради и хора

При толкова обилни количества дъжд, паднали за кратко време, нямаше как да се избегнат наводнения. В това са единодушни управителят на Вик инж. Атанас Узунов и инж. Калин Мечков, инженер по ВиК системи. И двамата уверяват, че каквото е по възможностите на предприятието, е направено, но проблемът с канализацията е много голям, а решението му зависи от държавнически решения и би струвал милиони левове.

Управителят обяснява, че тръбите и шахтите се чистят не само преди дъжд, а всеки ден, както и при подадени сигнали. Взети са превантивни мерки при получаване на прогнозата за вчерашните порои, но при такива количества за кратко време нямало как да се избегнат наводнения.

Така наречените дъждооттоци имат задачата да поемат водата при валежи и да я отвеждат в канала. Периодично те се почистват и продухват със специална машина. Когато обаче се крадат метални решетки, е логично те да се напълват отново с боклук и да спират да функционират. А и самите решетки да са на мястото си, няколко листа и изхвърлена на тротоара опаковка от кроасан са достатъчни, за да попречат на нормалното поемане на водата, обяснява инж. Мечков.

Обръщайки се назад към историята, той припомня, че канализацията на града е оразмерявана през 70-те години на миналия век. Предвидена е за много по-малко къщи, с големи дворове, където почвата попива 90 на сто от дъждовете. Днес градът се е разраснал многократно, почти навсякъде е асфалт и бетон, появяват се дори нови квартали и производствени площи, хората са в пъти повече.

„При всеки подаден проект предупреждаваме, че канализацията е малка. За нова обаче са необходими милиони левове, а решението би трябвало да се вземе на много по-високо ниво, отбелязва инж. Мечков. Преди години беше направен мащабен проект, но не знам кой и защо реши, че в Пазарджик няма да има Воден цикъл, както е в Пловдив, например. За мен е необяснимо защо големи инфраструктурни проекти се правят, без да се предвижда подмяна на канализация, но е факт и виждаме последиците“.

Експертът припомня, че донякъде и самите хора допринасят за подобни проблеми – отходните тръби масово са затлачени от мокри кърпички и подобни санитарни материали. Дори водата от плоските покриви по улуците се стича в канала, а когато той е запушен, е логично да избие през сифоните или в мазетата.

Характерно за Пазарджик е още, че е равен като тепсия. При по-бавно движение течността прави наноси, които влошават нещата. Според инж. Мечков градът има крещяща нужда не само от по-широки канализационни тръби, но и от по-големи колектори. Докато това не се направи, рискът от нови наводнения остава.

Снимка - Андрей Панов

Дора Цветкова

Редактор

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?