Следвайте ни

ВиК: Малките кърпички правят най-големи проблеми

Всеки вика "При нас няма такива мърлячи" и прехвърля топката

viber icon
Дора ЦВЕТКОВА, "Пазарджишка Марица"

Калин Мечков е инженер по ВиК системи. В пазарджишкото водоснабдително дружество работи вече 20 години. В последните 8 е началник на район Пазарджик - оперативната част на ВиК, която покрива аварийните ситуации в цялата община. И по водопроводи, и по канализацията, както и свързване на нови абонати - всичко, свързано с доставката на вода и отвеждането до пречиствателната станция. Служителят разказва, че проблемите с канализацията на Пазарджик са откакто е направена. Най-вече заради спецификата на града - той е уникално равен, с минимални наклони (денивелацията от единия край до другия е не повече от 6 метра), които затрудняват нормалното оттичане, водят до натрупване на отлагания от пясък, кал. Дотолкова, че сигурно част от пясъка от зимното опесъчаване, каквото тук не се прилага от години, още отлежава в тръбите. В последните години обаче и ползването на канализацията едва ли не за сметище води до тежки и скъпи за разрешаване проблеми. 

- Г-н Мечков, още от времето на инж. Звезделин Вукев непрекъснато се говори, че мокрите кърпички не бива да се пускат в канала. Нека още веднъж да обясним - как те водят до запушване?

- Те се ползват все по-често. Вече явно не само майките с малки деца, но и всички хора ги употребяват. Или от незнание, или по-скоро от нехайство след това го хвърлят в тоалетната, те лесно минават през чинията и попадат в канала. Там обаче се оплитат една в друга, стават на топки и задръстват напълно. Най-често това става в канализациите към блоковете, там са по-малки диаметрите. И се започват едни наводнения по мазетата, един рев до небесата и следва обаждане: "Елате СИ отпушете канализацията!". По закон тя наистина е наша, но е запушена от вашите кърпи! Всеки път спорим с домоуправителите и обясняваме, че извадените кърпи с килограми не сме ги донесли ние. "Ама тук никой не хвърля!", най-често опонират те. И спорят, че ние сме длъжни да ги извадим.
Самото вадене никак не е лесно. Макар че имаме две машини, сравнително нов модел, отпреди 3-4 години е едната, другата - отпреди 2, те не могат да издърпат наслоилите се топки от синтетика - това е твърда материя, която може да се изкара само ръчно. Дърпаме ги с вили, закрепени на много дълги дръжки, ходим по деретата да режем клони за тая цел. Хваща се топката, тя е тежка, и се почва едно теглене, а като излезе, е най-интересно. Тя е напоена с органична материя, мирише невъобразимо! 
За тази работа абонатите не плащат нищо. Когато се запуши преди шахтата навътре в блока или когато има вина за проблема, щетите се възстановяват за сметка на виновника. Тоест домоуправителят би трябвало да плати работата на машината, която е по 100-140 лева на час. Вместо това се вдигат скандали и телефонен тормоз - търсят се връзки, възможности за ходатайства, за да се свърши работата без пари. 

Вие не им ли казвате, че е редно да хвърлят кърпите в коша, не в тоалетната чиния?

- Винаги. Но си има "рецидивисти", с които не можем да се преборим от години. Домоуправителите знаят. Някои са много бойни, ходят и правят проверки по тоалетните и баните на апартаментите. И пак не оправят нещата. Явно на "рецидивистите" просто не им пука: "Вие за к`во сте, аз съм си платил, ще си хвърлям каквото си искам". И киселото зеле си изсипват даже.  

Друг сериозен замърсител са ресторантите. Всички мазнини изхвърлят в канала, а по закон трябва да имат маслоуловители. Ако нямат, трябва да ги глобяваме. Дори течните мазнини по тръбите се втвърдяват и стават на топки. Фрапантен пример е закусвалнята на Гарнизона - там редовно задръстват канала с мазнини. Друг проблемен район - "Христо Ботев" от кръстовището с "Ал. Стамболийски" към "Запад" - там са няколко заведения, а близките къщи са постоянно в наводнения. Но с това се справяме по-лесно. Ако към тях има и кърпи, се получават страхотни тапи. 

Проблемите не свършват дотук. Част от кърпите стигат до пречиствателната станция. Там се налепват по решетките и блокират работата. Тогава всичко се спира, влиза се и на ръка всяка кърпа се реже поотделно с нож или се изскубва с кука. Същото става и с каналната машина - след всяко изсмукване човек трябва да влезе вътре и да реже кърпа по кърпа.

Какво още сте намирали в канализацията?

- Бельо, гащи разни, парцали. В ромските квартали - кокали покрай незаконните кланици, преди няколко дни открихме купчина рибешки глави. Пак наскоро отвътре ни се "ухили" цяла телешка глава. Злато няма. Клечки, тояги, бутилки, чашки - каквото се сетите! Сезал, телове. От автомивките и сервизите редовно си изсипват маслата в шахтите. Така отравят микроорганизмите, които в пречиствателната станция пречистват водите. Преди дни бяхме обвинени, че сме виновни за мъртвата риба в Марица, доказахме, че не е в нас причината.

Къде в Пазарджик са "рецидивистите"?

- Мога да посоча десетки адреси, но най-често такива изпълнения имаме на "Васил Априлов" от 1 до 13, "Пловдивска" 85 и 87, "Бузлуджа" 31-35, "Рила" 16-18 и 52-54, "Антим I" 2, "Осми март" 8, "Г. Бенковски" 121, "Болнична" 41, "Янтра" 19-21, "Черноризец Храбър" 7, а малката улица "Опълченска" с няколкото китни четириетажни кооперации сякаш изхвърля мокри кърпи, достатъчни за потреблението на гигант като Блока на артистите. Между другото, колкото и да е голям, с него не сме имали проблеми.

Споменахте киселото зеле - и него ли изсипваме в тоалетната?

- Не само. Може и в шахтата, в дъждооттоците. Това са малките шахти с квадратни капаци за събиране на водата от валежи. Често са пълни с камъни, клечки, метачките по улиците имат навика да набутват там шумата, за да си улеснят работата. Тези съоръжения се чистят от общината, след това ни викат, за да продухаме с машината хоризонталната канализация. 

Сега преди началото на дъждовния сезон ли се прави това?

- За съжаление, се прави след първия обилен валеж и се види как по улиците се надига море до колене. А трябва да е обратното. Но все пак се прави нещо, чистят ги. 

След като има такса за час работа, защо казвате, че виновните не плащат?

- Проблемът е, че на блоковете канализацията им е така направена, че от единия вход излизат две тръби, от другия - още две, запушването става най-често на последната шахта и не се знае кой е виновен. Всеки вика "При нас няма такива мърлячи" и прехвърля топката. Ами когато са два-три блока? Става невъзможно да се установи. Можем само да откажем услугата, за да ги заставим да платят. Тогава обаче настава такава врява, такъв натиск, че обикновено те ни принуждават да отстъпим.
Макар да им се разминава, хората трябва да са наясно, че нищо не е безплатно. Ако сами не се грижим за ВиК съоръженията си, няма кой да ни спести ядовете от наводненията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?