32

Вицепрезидентът Илияна Йотова уважи честванията в Белово за Освобождението

На централния площад в Белово местни жители и гости отбелязаха 146-годишнина от Освобождението на Белово и Беловския край. Областният управител Валентина Кайтазова и зам.-областният управител Стефан Димитров участваха в тържественото отбелязване и поднесоха венец пред паметника на загиналите воини. Приветствия по случай празника отправиха кметът на Белово инж. Стойко Стефанов и вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

Водосвет за здраве и успехи отслужиха свещеници от Пазарджишка духовна околия. В тържествената заря проверка участваха представителни роти на Съвместното командване на специалните операции с командир генерал-майор Явор Матеев.


Беше спазена традицията всички желаещи да отпият и вкусят от греяното вино и питката със сол, а кмет Стойко Стефанов запали за поредна година големия огън в центъра на Белово.

В паметните януарски дни на 1878 година освободителните войски минават през ледените води на реката и донасят свободата на Белово. За да ги спасят от измръзване, беловци ги посрещат с греяно вино и запалени огньове. Всяка година на 14 януари жителите на града спазват традицията.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?