32

Вицепрезидентът Илияна Йотова гостува при освещаване знамето на XVIII ученически гвардейски отряд

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе сред официалните гости за освещаването на знамето на XVIII ученически гвардейски отряд в Пазарджик - първото за града младежко гвардейско формирование. Церемонията се проведе днес на площад "Константин Величков". 

"За мен е чест и привилегия да съм тук - подчерта Илияна Йотова. - Живеем в глобален свят, но има нещо много важно за всички нас и то е да познаваме пътеките на миналото, да знаем, да помним и да предаваме на следващите поколения българските традиции. Всеки път, когато гвардейците сменят караула пред президентството, човек настръхва от тези красиви момчета, които изпълняват своя дълг и олицетворяват българската държавност.

Носете тези униформи с чест, учете се на храброст и на смелост, на отстояване на българските интереси и винаги помнете, че сте наследници на държава с много богати традиции, с много дълга и славна история - обърна се към младите хора вицепрезидентът. - Носете с чест името българин. Помнете своята идентичност! Имайте българското самосъзнание и разпространявайте българската слава и култура по целия свят". 

"Сформирането на младежкия гвардейски отряд е още едно доказателство, че когато всички институции - държавата, местната власт и неправителствения сектор, се обединят, се получават резултати, с които всички се гордеем" - заяви в словото си Тодор Попов.
Архиерейският наместник отец Боян Кочев и свещеници от катедралния храм „Успение Богородично“ в Пазарджик отслужиха литургия за освещаване на знамето на младите гвардейци.

Сред присъстващите официални лица бяха още областният управител Трендафил Величков, кметът на града Тодор Попов, полковник Кънчо Иванов - командир на националната гвардейска част, общински съветници, представители на културни институции и други официални лица.

Младежките гвардейски отряди са създадени, за да популяризират доброволното обединяване на младежи, които имат интерес към съхраняване на изворите за националното ни достойнство, самочувствие и патриотизъм. Създаването им е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с подкрепата на Министерството на отбраната и Националната гвардейска част.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?