32

Ветренчета участваха в състезание по познания за Евросъюза

Европейският съюз е тема, която предизвиква детското любопитство и интерес и децата отлично разбират ценностите на Европа. Доказаха го малките участници от начален курс  в междуучилищното състезание на тема „Европейски съюз“. Събитието се проведе по инициатива на образователната платформа "Книговище", част от която е и детската медия "Вижте: Новините на детски език", на 11 май в ЧСУ „Българско школо“.  

Състезанието е с идеята да насърчи децата да разширяват знанията си за историята, културата и политиката на Европа и да разберат в дълбочина принципите на Съюза. То беше базирано върху статии по темата от детската медия „Вижте“. 

Инициативата е част от вече утвърдените и изключително успешни училищни състезания по обща култура  „Всезнайко“, в които през 2023 и 2024 г. се включиха стотици деца.  

 

В състезанието участваха осем отбора: 

Х ОУ "Алеко Константинов" - гр. Перник

ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - гр. Ветрен

СУ "Вичо Грънчаров" - гр. Горна Оряховица

ОУ "Д-р Петър Берон" - гр. Плевен

ОУ "Н. Й. Вапцаров" - гр. Ботевград

II СУ "Никола Йонков Вапцаров" - гр. Монтана

НУ "Цани Гинчев" - гр. Лясковец

ЧСУ "Българско школо" - гр. София

 

Какво мислят децата?

Събитието даде възможност на  децата не само да демонстрират своите познания, но и да покажат мисъл и разбиране и да изразят мотивирано пред публика своята  гледна точка. 

По тяхно мнение е важно да учим нови неща за различните култури, защото това ни помага да разберем, че хората, независимо от цвят и религия, могат да имат общи ценности. 

„От различните хора можем да научим нещо различно, което не сме знаели“, казаха децата. 

Приятелствата, пътуванията, фестивалите са начин да се доближим до хората от други държави, смятат те. 

Закон, който забранява насилието срещу деца, и безплатно образование за всички, са най-важните неща, които децата биха предложили, ако имаше детски европейски парламент. „Ще направим ученето по-забавно и по-интересно“,  обявиха те и споделиха мнение, че „наистина трябва да има детски парламент, за да се чува гласът на децата“.

Най-голямото предимство на Съюза е, че всички държави в него работят като едно цяло, казаха още малките участници в състезанието и добавиха, че обединението им дава сигурност и защита. 

 

Журито 

В журито се включиха доц. д.р Юлия Захариева, създател на дисциплината „Право на ЕС“, Таня Чунтова от бюрото на ЕП в България, Иглика Иванова от катедра „Европеистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“ , журналистът и автор на „Вижте“ Зорница Стоилова. 

„Децата се справиха по-добре от гимназисти и дори от студентите“, каза доц. Захариева.    

 „Темата е малко застъпена в училище. Информацията е навсякъде около вас, ЕС дава разнообразни възможности, интересувайте се и така възможностите ще ви намерят“, отбеляза г-жа Чунтова и поздрави учителите, които са записали децата в състезанието, и доброволците, които подпомогнаха неговото провеждане. 

„Това, което ме зарадва, е че работите заедно. Пожелавам да откривате във всеки до вас как допринася и да се насърчаваме едни други, защото заедно постигаме повече“, отбеляза Иглика Иванова. 

„Много по-важно е да сте любопитни, да питате, отколкото да знаете отговорите на въпросите“, отбеляза Зорница Стоилова и поздрави децата за смелостта да се изправят и да говорят пред публика.  

 

Победителите 

Отборите се представиха блестящо и победителите - ЧСУ "Българско школо" , и вицешампионът - ОУ "Алеко Константинов", Перник, бяха със съвсем малка преднина, така че всички останали получиха дипломи за „доблестен участник“. 

А финалът на събитието беше с торта за третия рожден ден на „Вижте: Новините на детски език“ и с едно обещание, че състезанията на живо  ще бъдат по-често.    

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?