Следвайте ни

Велинградските кметове бият по заплати колегите си от Пазарджик

След поредно увеличение със задна дата от 1 януари възнагражденията и на наместниците стават четирицифрени

viber icon

Кметовете във Велинградска община ще вземат заплати, по-високи дори от тези на колегите им в Пазарджишка, която разполага с по-голям бюджет. Новите възнаграждения са четирицифрени дори за наместниците на най-малките села. Влизат в сила със задна дата от 1 януари 2021 г.

 

Темата бе сред първите точки в дневния ред на местния парламент миналата седмица. Предложението, внесено от Икономическата комисия, получи подкрепата на 25 съветници, а двама от лявото пространство се въздържаха. Тогава официално бе съобщено, че увеличението ще е с 15%, но без да бъдат конкретизирани размери на заплатите. Те пък се разбраха след публикуването на решението, в което посочените суми са озадачаващи на фона на това, че Велинград е сред най-задлъжнелите и финансово затъващите общини в страната.

Кметът на общината д-р Костадин Коев ще се подписва срещу 3921 лева. Колегата му от най-голямата село - Драгиново - срещу 1627 лева. За управниците на Грашево, Пашови и Света Петка са предвидени по 1301 лева месечно, а на Абланица, Биркова и Рохлева - по 1090. Останалите 12 села се управляват от кметски наместници, тъй като не покриват минимума като население, за да имат право да си избират кметове. Тези наместници ще имат заплати по 1010 лева.

Това са основните възнаграждения, а върху тях ще се начисляват съответните суми за трудов стаж, допълнителни плащания по Кодекса на труда, обезщетения за неползван отпуск и други.

За сравнение - кметът на Пазарджик след поредната актуализация ще получава 3150 лева, а колегите му в селата - от 930 до 1520 лева.

Допуска се предварителното изпълнение на решението с оглед на обстоятелството, че от закъснението може да последва значителна или трудно поправима вреда поради необходимостта в най-кратки срокове да бъдат уредени всички специфики на правоотношенията на кметовете при изпълнение на своите задължения, както и своевременното изпълнение и отчитане на бюджета на община Велинград, казва се още в текста, се казва още в текста.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?