Следвайте ни

Велинградчанка: Набедиха ли ме за заразена с коронавирус?

viber icon

Велинградчанка се съмнява, че е била набедена за заразена с новия коронавирус. Това става ясно от нейно гневно писмо в социалните мрежи. То е предизвикано от абсурдната ситуация, в която е била поставена – при недоказана зараза е прекарала почти месец под карантина. Но и от реакциите на съгражданите й, които й приписали какви ли не прегрешения, както и на дъщеря й.

Става дума за 64-годишната жена, за която малко след Великден от Националния оперативен щаб оповестиха, че е дала положителна проба. И че вероятно се е заразила от дъщеря си, която живее в Банско, но била на гости на родителите си във Велинград за празниците. Нещо повече – на пресконференция в родопския град дори беше съобщено, че по-младата жена е имала положителен тест в Банско и точно затова дошла във Велинград, за да си направи втори, който да потвърди или отхвърли съмненията. Мълвата разпали напрежение, а масло в огъня доля мълвата, че по-младата жена свободно се е движила из родното си място.

Страхът тогава явно е предизвикал и доста полемики в местната общност.

„След 30 дни карантина се запознах с писанията по мой адрес – пише майката в една от групите на велинградчани (умишлено спестяваме името й, за да не й навлечем допълнителни неприятности). Не съм била на гости, не съм посрещала гости от Банско, нито пък съм вземала пари. Само не бяхте писали, че съм посрещала гости от Китай! Дъщеря ми е жител на Велинград и има всички права като вас. Тя си направи тест, който показа наличие на антитела. Пребиваването й във Велинград бе за един час време.

От ръководството на МБАЛ ни посъветваха да се тестваме и ние приехме. Моят тест се оказа положителен. За каква тайна говорите, след като повечето от вас обстойно са обяснили коя съм?! А в интерес на истината, преди да ми съобщят отговорните служители за резултата от теста, вече имах прозвънявания от познати, които се бяха научили преди мен. Нямах никакви симптоми и се чувствах напълно здрава. На дъщеря ми в Банско й бе направен PCR тест, който се оказа отрицателен. Веднага поисках да ми се направи повторно тест, защото нямаше как да съм се заразила от човек с отрицателен тест, а и здравословно се чуствах прекрасно, но ми беше отказано. Защо? Защото вече беше разпространена версия, а може би защото нямам връзки като този бизнесмен от София, който доказа че PCR му грешен. Да, аз съм един средно статистически гражданин, който е една бройка в системата. Аз не ощетих Здравната каса с нито един лев за лечение, защото нямах нужда от такова. Съжалявам, че чинно изчаках тези 30 дни, а не потърсих правата си. В развитите европейски страни хората търсят правата си по съдебен път. Питам се обаче дали аз живея в такава страна и дали си заслужава да се боря със системата. Не мислете, че пиша всичко това, защото съм огорчена. Пиша, за да ви предпазя, ако не дай си някой изпадне в такава абсурдна ситуация. Не мислете, че съм против лекарите. Аз се възхищавам на тези лекари които са на първа линия и спасяват човешки живот. Възхищавам се на тези лекари, които преболедуваха вируса и се върнаха на работа, за да спасяват хората. Възхищавам се на тяхната издръжливост. За мен те са героите на нашето време. Благодаря на всички познати и непознати, които бяха казали добри думи и пожелания! А на тези, които написаха „Ужас“, ще кажа: не мислете, че сте застраховани и че на вас не може да ви се случи всичко това, което се случи на мен. Още веднъж благодаря на всички, които казахте добри думи, благодаря на приятелите и на съседите ми, които не ме оставиха да падна духом в един такъв труден момент!“, завършва велинградчанката.

Интерес буди и написаното от дъщерята в коментар под този постинг:

„Да се включа и аз - дъщерята! И аз изчетох какво ли не по свой адрес – цитирам: гладна съм била; безотговорна съм била и т.н. Исках да отговоря още тогава, но реших, че това ще разпали страстите , а родителите ми имаха нужда от спокойствие. Та да уточня - показах стари антитела (в превод – преболедувана инфекция). За допълнение - един тест може да покаже и млади антитела - т.е текуща инфекция, аз нямах такива! Аз знаех, че от последното ми боледуване са минали повече от 35 дена и няма как да съм заразна! Това потвърдиха и всички лекари в Банско, РЗИ Благоевград, доц. Мангъров и др. Все пак бях тествана с PCR – отрицателен, и бях под 14-дневна карантина. Абсурдистан - няма какво друго да кажа. За писанията във фейса - мога да кажа на всички вас, който бяхте толкова ужасени - надявам се да сте здрави! Всичко това ми отся приятелите от познатите и показа колко “задружни” сме в трудни моменти и колко “напред“ сме в “манталитета”! Благодаря на всички, които подкрепиха семейството ми, благодаря на семейството си, че премина с достойнство през тази несправедливост! Желая здраве на всички в борбата, която се води не само тук , а в целия свят!“.

Публикуваме написаното от двете жени почти без редакция, само с корекции на технически грешки. Историята, така представена от тях, е интересна, защото повдига отново множество въпроси, които обществото ни си задава отдавна. Доколко са точни смятаните за „златен стандарт“ PSR тестове? Всички отчетени в статистиката на щаба ли са действително заразени и изключва ли се от общото им число някой, който като дъщерята впоследствие е дал отрицателен резултат? Ако не – коректни ли са официално представените данни? И в случая – кое налага карантина за 14 дни, ако повторият тест на дъщерята е бил отрицателен. Защо вместо ново изследване, поискано от майката, тя също е била поставено под изолация за 28 дни, каквато е практиката за доказано заболели? Защо е нарушено правото им на медицинска тайна?

Може би ресорните институции ще дадат отговори. Ако имат желание.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

GОSТ

GОSТ

29.05.2020 | 16:11

Така е! Тестваха ни за вируса и тогава викнаха един от нашите, който бе близо година в болничен. Не знам защо го викнаха и него след, като скоро нямаше да почне работа. Изкараха го, че има вируса, а ние и неговите близки нямаме нищо. Кошмара започна след 2 дена, когато го потърсиха по име, което не съответстваше на неговото но въпреки това бил той, тогава му казаха ЕГН-то, което също не беше неговото и пак бил той. Затвориха ги дом без да му дадат нова възможност да се тества. Това, което ви разказах го написах на едно място, а след 2 дена без да знае за мястото началника ми ме предупреди да махна публикацията. След това достъпа до мястото ми бе отнето. Правете си заключения, каквито искате но аз вече си го направих, такова е, каквото и вие сега си го мислите. Дано разбирате, че се опитвам да пиша по този начин за да не ме свържат с това, което се опитах да обясня на хората, които ни помислиха за прокажени!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?