Следвайте ни

Велинградчанин съди ЦИК, иска партиен офис

Мотивът: Накърнили интересите му, не му дали сградата под наем

viber icon

Велинградчанин заведе дело срещу Централната избирателна комисия, след като му отказали да наеме сграда, отдадена от Община Септември на БСП.

Гражданинът сочи в жалбата си, че с отказа на Общината да му отдаде сградата, намираща се на една от големите улици в града - „Симеон Велики“ 12, са накърнени пряко правата и интересите му. Преди казусът да стигне до Административния съд, той е  гледан от Районната и Централната избирателна комисия, до които мъжът е подал сигнал през юли, дни преди предсрочните избори за народни представители, че общинският имот е облепен с агитационни материали на социалистите. Проверката тогава показва, че партията има договор за ползване на помещенията, сключен през 2018 година до изтичане на мандата на 44-ото Народно събрание. Последното му заседание е било на 25 март тази година. РИК се произнася, че безвъзмездното предоставяне на имоти на парламентарно представените партии се извършва от кметовете на общини без търгове и конкурси, а след като на БСП не са предоставени други помещения, не е незаконно тя да продължи да ползва досегашните.

„В случая БСП е парламентарно представена, има представителство в Общински съвет-Септември и в Европейския парламент, така че са налице всички законови изисквания за ползване на помещения, собственост на Общината, за извършваната от нея политическа дейност“ - аргументират се експертите от РИК в решението си, което по-късно е потвърдено и от ЦИК.

Административните магистрати също отхвърлят жалбата на велинградчанина като недопустима, като са посочени мотиви. Определението е окончателно и не подлежи на оспорване пред по-горна инстанция.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?