Следвайте ни

Велинградчанин е със съмнение за коронавирус

Мъжът бил в Италия, а след завръщането си в неделя вдигнал температура

viber icon

Велинградчанин на 32-годишна възраст, който преди дни се е върнал от Италия, е със съмнения за коронавирус. Това стана ясно след днешното заседание в Областната управа, при което бе сформиран кризисен щам за борба с щама  COVID-19 и бяха разпоредени превантивни мерки срещу разпространението му в региона и страната.

Родопчанинът е бил в Рим. В неделя си дошъл вкъщи, а в понеделник се почувствал зле и вдигнал температура. Близките му се опитали да го лекуват със симптоматични медикаменти, но те не помогнали. Тогава потърсили помощ от личния лекар.

За случая е уведомена и РЗИ. От Областната болница пък е изпратена линейка, която ще закара мъжа в Инфекциозното отделение за консултация и вземане на проби за изследване. Докато не излязат резултатите от тях обаче не може да се твърди нищо със сигурност, коментира д-р Фани Петрова, директор на РЗИ.

По думите й е излишно да се изпада в паника. Коронавирусът не е много по-различен от грипните щамове, с които сме се сблъсквали. Води до по-висока смъртност, но обикновено жертва стават по-възрастни хора със съпътстващи хронични заболявания.

На сайта на Здравната инспекция са публикувани мерките за безопасност, които трябва да се вземат превантивно или след заразяване. Важно е да се спазват, за да не се допусне разпространението на бацила.

Д-р Петрова съобщи още, че четиримата ученици и двамата им преподаватели от училище "Димитър Гачев", които бяха върнати по спешност от Италия, са поставени под домашна карантина за 14 дни. Личните им лекари ги наблюдават всекидневно и подават данните към РЗИ. За момента нито един от тях не проявява симптоми на заболяване.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?