Следвайте ни

Велинградчани са готови да бранят с референдум името на града си

Общинските съветници изпращат гневна декларация до националната власт след изявленията на евродепутата Андрей Ковачев

viber icon

Велинградчани са готови да бранят името на града си, ако трябва - и с референдум, за резултата от който предварително са сигурни. Това се казва в декларация от Общинския съвет на града, изпратена до президента на страната и до председателя на Народното събрание. Острата им реакция е предизвикана от публичния призив на евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев да се променят наименованията на градове и други топоними, свързани с антифашистките борби и комунизма.

 

ДО РУМЕН РАДЕВ,

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 

 

ДО ИВА МИТЕВА,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНО СЪБРАНИЕ 

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

ОТ

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ- ВЕЛИНГРАД

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ, 

                   УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, 

 

Макар и неофициално, отново е повдигната една чувствителна тема за ВЕЛИНГРАДЧАНИ, предизвикала реакции в социалните мрежи, а именно предложението за промяна на имената на някои градове, включително и Велинград, заради обвързаността на Патрона на града – Вела Пеева с антифашистката борба.

Ние, общинските съветници от ОбС-Велинград и граждани на община Велинград, посрещаме подобни намерения с недоумение и съмнение в политическия, административен, икономически и социален смисъл. 

Не може да се съгласим, че това е мярка, която ще донесе позитивно и успешно развитие на обществено-политическия и социално-икономически живот на града ни! Обратно, ще задълбочим разделението помежду ни по тема, по която отдавна има съгласие между жителите на Велинград. Подобни опити за промяна на името на града съществуват, но са неуспешни, защото не издържат на моралната и гражданска висота на духа на велинградчани. 

През 1947 г. Тодор Ямаков, кмет на с.Каменица, подема инициативата за обединение на трите села Чепино, Лъджене и Каменица. При обсъждането за име на бъдещия град се оформят три предложения. Окончателно на 28.01.1948 г. се приема обединението на селата под новото име – Велинград, с постановление на Министерски съвет, публикувано в Държавен вестник, бр.28 от 05.02.1948г.

Надяваме се, че политици, общественици и всеки, който уважава хората на Велинград, ще се отнесе с нужната сериозност към историческата същност на един град, който за добро или лошо, е създаден по време, когато хората се обединяват с една мисъл – да бъдат част от нещо голямо, нещо значимо, нещо ново, което да стане начало на един по-добър живот за тях и техните семейства.

Велинград получава своето признание с обявяването му за балнеоложки курорт с национално значение през 1951 г., и с международно значение през 1981 г. През 2005 г. градът е обявен за „СПА столица на България“, а три години по-късно, през 2008 г. за „СПА  столица на Балканите“. 

Всеки от нас стои стабилно в настоящето, защото носи в себе си паметта на своя род и предци. За да вървим към усъвършенстване е необходимо да си извадим поуки от миналото и да се опитаме да поправяме грешките, да надграждаме даденото и направеното, и да създаваме нещо ново и различно.

Ние, общинските съветници като представители на населението на община Велинград, смятаме, че този въпрос не стои на дневен ред и се противопоставяме на искания, макар и неофициални,  за смяна на името на НАШИЯ град.

Ако тази идея продължи да се развива, ние сме готови отново да организираме референдум за името на Велинград.           

Сигурни сме, ще можем да го защитим, защото той е на всички ни! Под това име на нашия град сме се родили, раждали сме децата и внуците си, и се гордеем с него! 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Mero Bakalov

Mero Bakalov

30.04.2021 | 14:28

Ne moje nekav paraponkio da reshava kak shte se kazva grada ti. Toq Kovachev e za publichno linchyvane v centara na Veligrad.

Отговори
1 0
Ццц

Ццц

29.04.2021 | 15:34

Браво на Велинградчани! Достойни балканджии, достойни Българи! Шапка ви свалям!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?