32

Велинградчани отново се обявиха срещу рудодобива

Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев участва в работна среща с министъра на туризма Зарица Динкова, депутати от Пазарджишка област и представители на туристическия бранш. На нея бяха обсъдени теми, свързани с развитието на региона като туристическа дестинация. Основен акцент бе притеснението на общинското ръководство, обществото и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, свързано с подновеното инвестиционно намерение за изграждане на мина в района, възможностите за подкрепа на теснолинейката като атракция, перспективата местните земеделски производители да предлагат тяхната екологична продукция в хотелите и ресторантите в района, както и подобряване на състоянието на пътната мрежа.
     Д-р Коев заяви, че на този етап най- притеснителния и злободневен въпрос за велинградчани е мината, и поиска институционална подкрепа от страна на Министерството и лично от министър Динкова, за недопускане на рудодобив в региона и стопиране на инвестиционното намерение за изграждане на мина в района на Грънчарица.
     “По темата с искането за рудодобив в района на Велинград винаги сме били единни и съм убеден, че ще бъдем, защото и аз като кмет, и обществото, и бизнесът в региона не искаме тази мина. Това е посоката – всички заедно да работим, за да си запазим града и природата. Ние искаме да развиваме биоземеделие, екотуризъм, СПА и балнео туризъм, а не рудодобив. Това е нашият потенциал. Това е правилната посока за развитието на Велинград и региона. Използвам, че е тук министъра на туризма, за да поискам нейната подкрепа. Всички ние очакваме и официалната Ви позиция – ПРОТИВ инвестиционното намерение”, категоричен бе д-р Коев.
    Министър Динкова се ангажира на следващото заседание на Министерски съвет да постави темата пред министрите на енергетиката и на Околната среда и каза, че Велинград трябва да продължи да се развива като туристическа дестинация, а не като център за рудодобив.

     Председателят на Сдружение на хотелиери и ресторантьори “Велинград и Западни Родопи” Златко Златанов бе категоричен, че всички браншови организации в туризма също ще излязат с официални и категорични позиции срещу искането за рудодобив в региона.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?