32
Следвайте ни

Велинградчани бранят парк от бетониране, тръгна петиция

viber icon

Петиция за запазването на един от най-зелените парков​е във Велинград - "Паничките", започнаха жители на града. Повод за реакцията им е предст​оящата сесия на Общинския съвет на 25 ноември. Една от точките в дневния ред е изменение на плана за регулация на терена, което би позволило там да се строи, а паркът да се бетонира с нови сгради. 

Недоволните настояват статутът на емблематичното място в кв. "Чепино" да се запази "За озеленяване".

Ето какво гласи призивът към петицията, която е подписана от близо 1000 потребители: 

 - "ПРОТИВ" изменението на плана на регулация на парка на бул. „Съединение“ при спирка “Осми март”, срещу “Паничките”, гр. Велинград и отреждането му „За жилищно строителство, хотел, търговия и услуги“.

- "ЗА" запазване на статута на парка, с отреждане „За озеленяване“! 

Уважаеми велинградчани, на сесията на 30 януари 2020 г. Общинският съвет гласува три решения, с които даде съгласие за изменение на плана на регулация на парка на бул. „Съединение“ при спирка “Осми март”, срещу “Паничките”. В парцела, който досега е бил с отреждане „За озеленяване“, вече се предвиждат общо 4 нови застроителни петна с отреждане „За жилищно строителство, хотел, търговия и услуги“.

Да припомним, че частните парцелите в парка срещу “Паничките” са реституирани и върнати на техните собственици, но с решение от февруари 2016 г. Общинският съвет започна процедура по отчуждаване. Тогава местният парламент отчужди 28 реституирани частни имота в зелени площи, но допусна едно изключение – парцела на съветника Александър Даскалов, който не само не бе отчужден, а по-късно бе и преотреден от парк за жилищно строителство и хотел. Част от 28-те решения за отчуждаване бяха отменени по съдебен ред като незаконосъобразни, защото не Общинският съвет, а единствено кметът на общината има право да издава заповеди за отчуждаване. За въпросните 3 парцела предходният Общински съвет отмени решенията си за отчуждаване, а настоящите съветници ги преотредиха за строителство.
И вече е налице прецедент, на базата на който и останалите собственици на реституирани имоти могат да поискат спиране на процедурата по отчуждаване и старт на строителство в зелени площи. А основната отговорност е на общината и Общинския съвет заради така проведената процедура по отчуждаване.

Нека кажем НЕ на това поредно безумие!!! Некажем НЕ на унищожаването на зелените площи!!! За един по-добър и хубав за живеене Велинград!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?