Следвайте ни

Вежди Рашидов извая бюст на индустриалеца Лъчезар Цоцорков в Панагюрище

viber icon

Вежди Рашидов извая бюст-портрет на  индустриалеца, меценат и общественик проф. Лъчезар Цоцорков.

Днес председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите присъства на монтирането на бюста пред  “Асарел Медет” в Панагюрище - дружеството, което проф. Цоцорков ръководеше успешно до смъртта си през 2017 г.

Вежди Рашидов сподели, че е работил върху портрета с особено вълнение, защото двамата с Лъчезар Цоцорков са били близки приятели. “Споменът ми за този забележителен човек е ярък и незабравим, той беше голям специалист в минната индустрия, истински милееше за родния си край, изгради един от най-хубавите музеи в Панагюрище, направи много за родното си място и за България”, каза Вежди Рашидов.

При монтажа участваха майсторът на камъка Иван Ненков-Брадата и скулпторът Красимир Ангелов.

През 1991 г. Лъчезар Цоцорков става един от учредителите на Българската минно-геоложка камара, като е преизбиран за неин председател. След изтичането на втория му мандат, на 27 април 2017 г. той е избран за първия ѝ почетен председател. Има активно участие и принос за устойчивото развитие на минната индустрия и поставяне основите на съвременен модел на социален диалог с миньорските синдикати, допринесъл за запазване на социалния мир в трудни за страната години.

Става един от учредителите и първи председател на индустриален клъстер „Средногорие мед“ – Пирдоп и на Сдружение на предприемачите – Панагюрище.

От 2000 г. членува в Ротари клуб – Панагюрище. Като изпълнителен директор на „Асарел-Медет“ и председател на Българската минно-геоложка камара активно участва в работата на „Евромин“, Европейски делови конгрес, Глобалния договор на ООН в България и други бизнес асоциации и неправителствени организации.

През 2009 г. издава автобиографичната си книга „60 мига от моя живот“. Инициатор е на създаването през 2010 г. на „Реформ Юнион Клуб“ и е избран за негов първи председател.

Димитър Комсийски

Димитър Комсийски

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Димитър Комсийски е магистър по икономика в УНСС. Завършил е висшето си образование през 2000 г. Той е най-дългогодишният журналист на „Пазарджишка Марица”. Работи в екипа на вестника от неговото създаване и до момента, вече над 15 години. .   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?