32

Вдигат кметските заплати с 14 процента

Увеличение на кметските заплати гласуваха на финала на мандата общинските съветници в Пазарджик. Предложението бе обсъдено на последното за този мандат заседание, което се проведе днес. 

Предложението за актуализацията е внесено от кмета на общината Тодор Попов, но пред съветниците го представи секретарят на общината Румен Кожухаров. В мотивите се припомня, че в правомощията на Общинския съвет е да определя размера на трудовите възнаграждения на кметовете в рамките на действащата нормативна уредба и средствата за работна заплата на персонала от общинския бюджет по предложение на кмета на общината.

Със Закона за държавния бюджет за настоящата година е определен лимит за средствата за възнаграждения на кметове в размер на 763 200 лв., което позволява увеличение на възнагражденията до 14% спрямо досегашните размери. Затова предложението е за точно такова повишение. То ще засегне само заплатите на селските кметове, но не и тази на Попов.

Така занапред кметът на най-голямото село в общината - Мало Конаре, ще взема 1900 лева, за Ивайло са предвидени 1755, за Алеко Константиново, Огняново и Главиница - по 1630 лева. В останалите села възнагражденията на местните управници ще бъдат от 1310 до 1480 лева, а на най-малките 4, в които има наместници - по 1170 лева. Актуализацията влиза в сила от 1 август, когато бе приет бюджетът на общината.

Преди да се разпусне, местният парламент прие още отчета за касовото изпълнение на бюджета, средствата от ЕС и отчета на дълга на Община Пазарджик към 31.12.2022 г. Сред темите бе още формирането на маломерни и слети паралелки в училищата на територията на общината, както и осигуряването на ресурсно подпомагане на деца и ученици от общински детски градини и училища за учебната 2023/2024 година. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?